Hlavní obsah

Na novozélandské pláži uvízlo 38 kulohlavců, přeživší museli být utraceni

Na novozélandské pláži poblíž ústí řeky Okuru bylo ve středu v podvečer nalezeno 38 uvízlých kulohlavců. Necelá třetina z nich byla ještě naživu, záchranáři však z důvodu špatných podmínek na moři museli kytovce nechat utratit, informoval novozélandský zpravodajský server stuff.co.nz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Když byli kulohlavci na pláži nalezeni, celkem 12 z nich bylo naživu. Ještě ve čtvrtek ráno odborníci z tamního Department of Conservation (DOC) společně se zástupci několika dalších organizací plánovali, že se kytovce pokusí dostat zpět do vody.

Kvůli špatným podmínkám na moři však nakonec usoudili, že by byla taková operace příliš riskantní. O život nakonec přišlo všech 38 kulohlavců. Přeživší jedinci byli po těžkém, ale společném rozhodnutí všech přítomných utraceni.

„Bohužel bylo moře v této oblasti jako obvykle rozbouřené a přílivové proudy v sousední laguně způsobily, že by bylo takřka nemožné, aby se záchranářům podařilo bezpečně dostat kytovce zpět do vody,“ uvedl jeden z manažerů DOC Wayne Costello.

Místní rodačka a zároveň jedna z dobrovolkyň Helen Rasmussenová informovala, že se jedná o zdaleka nejpočetnější skupinu uvízlých mořských živočichů, kterou v oblasti za svých 42 let zažila.

Z jakého důvodu kulohlavci na pláži uvízli, není zřejmé. „Existují různé faktory, proč se přibližují k pobřeží. Mohl je zachytit přílivový proud, nebo mohli unikat před predátory. S jistotou to říct nelze,“ řekl Daren Grover, generální manažer organizace Project Jonah, která se zaměřuje na životní prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám