Hlavní obsah

Na Jávě vybuchla sopka, jeden mrtvý a 41 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výbuchu sopky Semeru na východě nejlidnatějšího indonéského ostrova Jáva v sobotu zemřel nejméně jeden člověk, dalších 41 utrpělo zranění, uvedly místní úřady. Sopka vychrlila mohutný oblak tmavého kouře a popela, čímž donutila obyvatele přilehlých oblastí, aby se dali na útěk. Desítky lidí utrpěly popáleniny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch sopky na JávěVideo: Reuters

 
Článek

Erupce nastala kolem 15:00 místního času (09:00 SEČ). Ze záběrů, které úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB sdílel na svém twitterovém účtu, je vidět místní, jak utíkají před mohutným oblakem popela.

Šéf okresu Lumajang Thoriqul Haq uvedl, že přilehlé vesnice zahalila temnota. Několik stovek lidí se muselo přesunout do dočasných přístřešků či do jiných okresů. Erupci provázela silná bouřka. Déšť spolu s doutnajícími troskami a lávou vytvořil husté bahno, které přerušilo dopravní spojení mezi dvěma vesnicemi a ztížilo evakuaci.

Letový dispečink AirNav Indonesia v prohlášení uvedl, že erupce neměla významný dopad na letový provoz.

Semeru je nejvyšší vulkán na Jávě. Naposledy vybuchl v lednu, erupce se tehdy obešla bez obětí na životech. V Indonésii, kde žije přes 270 milionů obyvatel, je téměř 130 aktivních sopek. Tato oblast je součástí takzvaného ohnivého kruhu, což je pás kolem zlomových linií v Tichém oceánu s častým výskytem zemětřesení a sopečných erupcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám