Hlavní obsah

Na Addis Abebu táhnou sjednocení rebelové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen velmi málo manévrovacího prostoru zůstalo etiopskému premiéru Abiymu Ahmedovi. Spojilo se proti němu devět protivládních frakcí, které hodlají usilovat o změnu režimu. V zemi se od loňska bojuje a fronta se blíží k metropoli Addis Abebě.

Foto: Stringer, Reuters

Zničený tank u etiopského města Humera

Článek

Součástí spojenectví je podle stanice France 24 Tigrajská lidová osvobozenecká fronta (TPLF), která je hlavní bojovou silou, a dvě skupiny zahrnující etnika Oromů a Agawů. Tažení nabírá rychlost, která připomíná postup Tálibánu v Afghánistánu.

Vážnost situace potvrzuje odjezd části zaměstnanců americké ambasády. V zemi také jedná americký zvláštní zmocněnec pro země v oblasti Afrického rohu Jeffrey Feltman.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Etiopský premiér Abiy Ahmed

Rebelové obsadili města Dessie a Kombolča v Amharském státě, která leží na strategických místech dálnice do metropole vzdálené asi 400 kilometrů. Povstalci věří, že obsazení hlavního města je otázkou týdnů a svržení Ahmeda je „hotová věc“. Za dva dny postoupili o zhruba 80 kilometrů a začali uzavírat obklíčení kolem města Mille. Snaží se také zablokovat silnice vedoucí do Džibutska.

Povstalci se zmocnili hlavního města etiopského Tigraje, v ulicích se slaví

Svět

Premiér, který dostal v roce 2019 Nobelovu cenu za mír za vyřešení letitého konfliktu mezi Etiopií a Eritreou, se nechal slyšet, že „nepřátelé budou pohřbeni s krví a kostmi obránců“.

Úřady už přikázaly obyvatelům Addis Abeby, aby zaregistrovali své zbraně a připravili se sami k obraně svých čtvrtí. „Občané se musejí zorganizovat podle bloků a čtvrtí a připravit se na spolupráci s bezpečnostními silami. Postup bude koordinovat policie,“ hlásá vládní nařízení.

Zachrání Ahmeda turecké drony?

TPLF naopak slíbila, že bude při bojích o hlavní město minimalizovat ztráty na životech. „Nehodláme střílet na civilisty a nechceme krveprolití. Chceme, aby to bylo v klidu,“ sdělil její mluvčí.

Opravdovou nadějí pro Ahmeda by ale podle expertů mohly být turecké drony Bayraktar TB2, jejichž nasazení na straně Ázerbájdžánu rozhodlo loňské boje o spornou enklávu Náhorní Karabach nebo zarazilo postup samozvaného maršála Chalífy Haftara v Libyi.

USA omezily pomoc Etiopii kvůli konfliktu v Tigraji

Svět

Podle listu The Guardian se přepokládá, že vláda již nasadila drony z Íránu a Číny. Žádné z nich ale nejsou považovány za tak účinné jako TB2, které podle deníku premiér chce nakoupit. Tigrajci ale už objevili fragmenty tureckých laserem naváděných raket, které se hodí i do výzbroje bayraktarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám