Hlavní obsah

Muž, který měl napadnout prezidenta Mali, po výslechu zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako

Muž obviněný z pokusu o atentát na prozatímního maliského prezidenta Assimiho Goitu zemřel po výslechu bezpečnostních složek. S odvoláním na nedělní prohlášení vlády západoafrické země o tom v pondělí informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Malijští vojáci odvážejí muže, který zaútočil na prezidenta

Článek

Plukovník Goita, který v uplynulém roce zosnoval dva státní převraty, vyvázl minulé úterý nezraněn poté, co se jej útočník pokusil pobodat nožem během modliteb u příležitosti zahájení muslimského svátku oběti.

Na videu, které má Reuters k dispozici, je vidět ochranka, která muže nakládá do vojenského auta.

Foto: Reuters

Prezident Mali plukovník Assimi Goita

„Během vyšetřování se jeho zdravotní stav zhoršil,” bylo uvedeno ve  vládním prohlášení s tím, že muž byl převezen do nemocnice, kde zemřel. Příčina smrti je předmětem vyšetřování, stojí v prohlášení.

Prezident Mali čelil pokusu o vraždu

Svět

Mali, které je už deset let dějištěm Francií podporovaných operací proti ozbrojeným radikálům napojeným na teroristické organizace Al-Káida a Islámský stát, zmítá politický chaos od loňského srpna, kdy vojenská junta vedená Goitou svrhla demokraticky zvoleného prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu.

Vznikla pak přechodná vláda, v níž se Goita stal viceprezidentem.

Letos v květnu Goita nechal prezidenta Baha Ndaweho zatknout a přinutil ho odstoupit, protože nechal ve vládě vyměnit ministry bez jeho souhlasu.

V Mali nyní probíhá Francií vedená operace proti islámským teroristům Barkhane, do které jsou zapojeni i čeští vojáci. Tato operace letos skončí i kvůli převratům v Mali a Čadu.

Francie ukončí příští rok misi proti islámským radikálům v Africe

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám