Hlavní obsah

Mutace dělá z kapavky globální hrozbu, nemoc se stává neléčitelnou

Novinky, pst

Pohlavně přenášená nemoc kapavka se podle WHO stává globálním problémem. Po světě se šíří kmen bakterie, který je odolný antibiotikům, a choroba, jíž se každoročně nakazí přibližně 106 miliónů lidí, se tak stává neléčitelnou hrozbou.

Foto: Profimedia.cz

Kapavka pod mikroskopem

Článek

Nový kmen bakterie Neisseria gonorrhoeae byl objeven loni v Japonsku. Během uplynulého roku řada zemí po celém světě informovala o případech nové kapavky, která odolává i antibiotikům ze skupiny cefalosporinů, které jsou považovány za poslední možnost při léčení kapavky. Nový odolný druh hlásí země jako Austrálie, Francie, Norsko, Švédsko a Británie.

„Není to evropský problém, nebo jen africký problém, je to opravdu celosvětový problém,“ uvedla představitelka WHO Manjula Lusti-Narasimhanová. Vědci jsou přesvědčení, že zmutování bakterie je důsledkem nadužívání antibiotik v uplynulých letech. Díky adaptabilitě má tak bakterie kapavky nakročeno stát se superbakterií.

Je stále odolnější

Kapavka je bakteriální pohlavní infekce, která bez léčení může vést k problémům v těhotenství, těžkým očním infekcím u dětí a neplodnosti mužů i žen. Patří k nejběžnějším pohlavním nemocem. Jde v podstatě o hnisavý zánět sliznic vylučovacích a pohlavních orgánů, někdy také může zasáhnout konečník, hltan nebo spojivky v očích.

"Tato infekce si v podstatě vyvíjí odolnost vůči všem lékům, které jsme proti ní nasadili... Pokud budou kapavkové infekce neléčitelné, bude to mít velké zdravotní důsledky," uvedla Lusti-Narasimhanová.

WHO v souvislosti s kapavkou již několik let pravidelně vyzývá k větší opatrnosti při správném nasazení antibiotik a k výzkumu alternativní léčby. Vedle vývoje nových léků nejlepší cestou, jak omezit posilování rezistence kapavky, je podle odborníků léčba kombinací dvou nebo více antibiotik.

WHO přiznala, že neví, do jaké míry se odolný kmen kapavky rozšířil, ale odhaduje, že se jím nakazily milióny lidí. "Dostupné informace jsou jen špičkou ledovce," řekla Lusti-Narasimhanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám