Hlavní obsah

Muslimky nesmějí v čínském Urumči nosit závoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské úřady zakázaly ženám v metropoli Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang nošení muslimského závoje na veřejných místech. Cílem tohoto opatření ve městě Urumči je podle Číny potlačení islámského extremismu. Experti ale varují, že zmíněné nařízení v této neklidné oblasti obývané etnickými Ujgury vyznávajícími islám povede k dalšímu zvýšení napětí a počtu násilností.

Článek

Ujguři, kteří jsou jazykově a etnicky spříznění s Turky, si dlouhodobě stěžují na kulturní a náboženský útlak ze strany Pekingu a na masivní přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů) do Sin-ťiangu.

Nepokoje v oblasti, které Peking přičítá islamistům usilujícím o vytvoření samostatného státu s názvem Východní Turkestán, si za uplynulý rok vyžádaly stovky obětí.

Čínské úřady se v poslední době zaměřily na potlačování rysů, které považují za projevy náboženského extremismu mezi Ujgury, kupříkladu plnovousů u mužů a šátků a závojů u žen.

V srpnu sinťiangské město Kche-la-ma-tchaj oznámilo, že muži s plnovousy a ženy v burkách či hidžábech nesmějí cestovat autobusy veřejné dopravy.

Razie v obchodech

Hlášeny byly také případy, kdy čínská policie podnikla razie v obchodech v Sin-ťiangu a zkonfiskovala dlouhé šaty, které nosí muslimské ženy. Ty rovněž dostaly již dříve doporučení, aby si uvazovaly šátky nikoli pod bradou, ale za ušima. To však není v ujgurské kultuře zvykem, připomněla agentura AP.

Podle odborníků citovaných agenturou Reuters represivní opatření radikalizují Ujgury, kteří tradičně vyznávali umírněnou formu islámu, ale nyní stále více přijímají praktiky běžné v Saúdské Arábii či v Pákistánu, jako je závoj zakrývající celý obličej.

Expert na čínskou etnickou politiku James Leibold z univerzity v australském Melbourne se domnívá, že nový zákaz závojů učiní z tohoto kusu oděvu „jen populárnější symbol odporu a výrazu etnické identity”.

„Čínská komunistická strana tento způsob zakrývání hlavy, obličeje a těla spojila s extremistickými náboženskými názory a násilím. Je to velmi hrubý a kontraproduktivní způsob, jak řešit problémy terorismu,” řekl Leibold.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám