Hlavní obsah

Mubarak kývl na první reformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptský prezident Husní Mubarak zahájil v úterý konkrétní politické kroky, jimiž se snaží vymanévrovat z krizové situace a zkonsolidovat svou otřesenou moc. Po dvou týdnech masových protestů ustavil komisi, která má připravit reformou ústavy ohledně organizace prezidentských voleb. Také slíbil beztrestnost demonstrantům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mubarak ustupuje, kývl na reformy a beztrestnost demonstrantůVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentur jde o první posun k uskutečnění reforem, jejichž příslibem se ohrožený režim snaží upokojit své oponenty v ulicích, kteří včera v nové síle zaplavili centrum Káhiry.

O prezidentových opatřeních informoval ve státní televizi egyptský viceprezident Umar Sulajmán. Mubarak podle jeho slov ustavil komisi k projednání a doporučení ústavních změn, které by měly uvolnit pravidla pro kandidaturu na úřad hlavy státu a omezit počet prezidentských mandátů.

Plán poklidného přechodu moci je na světě

Již v pondělí vláda oznámila zvýšení mezd státním zaměstnancům a slíbila vyšetřit údajné podvody při loňských parlamentních volbách a korupci v úřadech.

Mubarak zároveň nařídil vyšetřit střety z minulého týdne, kdy se jeho stoupenci vyzbrojení noži a železnými tyčemi krvavě střetli s demonstranty, i případy zadržení obhájců lidských práv a novinářů. Výsledky mají být předány do rukou egyptské prokuratury.

Sulajmán po poradě s prezidentem ohledně setkání v rámci národního dialogu dále prohlásil, že byl sestaven jasný plán a časový rozvrh „poklidného a organizovaného předání moci“.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Úterní protest v Káhiře

Mubarak prý rovněž řekl, že demonstranti nebudou stíháni. „Egyptská mládež si zaslouží národní uznání,“ prohlásil podle Sulajmána prezident. „Neměli by být zadrženi, zastrašováni nebo jim bráněno ve svobodě vyjádření.“ Egyptská vláda od zahájení protestů 25. ledna slíbila několik vstřícných kroků. Hlavní požadavek demonstrantů, totiž okamžitý odchod hlavy státy, ale sám Mubarak odmítl s tím, že by to vedlo k chaosu ve státě.

Propuštěný manažer vyvolal další bouře

Muslimské bratrstvo, které v neděli spolu s dalšími představiteli opozice poprvé zasedlo k jednacímu stolu se Sulajmánem, včera navržené reformy označilo jen za dílčí ústupky a opětovně vyzvalo Mubaraka k odchodu.

Na náměstí se v úterý vpodvečer sešly statisíce lidí, podle televize CNN možná nejvíce od začátku protestů.

Mocným impulsem bylo televizní vystoupení Vaíla Ghaníma (30), marketingového manažera internetové firmy Google, jenž patřil k organizátorům revolty. Byl však před 12 dny zatčen.

Po svém propuštění emotivně popsal kruté zacházení ve věznici, měl například celou dobu zavázané oči. V televizi vyzval k dalším protestům. Jeho slova uposlechly statisíce lidí a na náměstí přišel i samotný Ghaním. „Nevzdáme se našeho požadavku a tím je pád režimu,“ zvolal do mikrofonu za bouřlivého jásotu demonstrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám