Hlavní obsah

Milióny Indů míří na rituální koupel v Ganze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hardvár

Tisíce hinduistických svatých mužů v pátek v jednom z nejposvátnějších měst v Indii podstoupily rituální koupel v chladných vodách řeky Gangy. Oslavy hinduistického svátku Kumbh mélá, který trvá několik týdnů, přilákají přes deset miliónů lidí.

Foto: Parth Sanyal , Reuters

Rituální koupel podstupují desítky miliónů lidí.

Článek

Jen v průběhu pátku by se do posvátných vod Gangy měly ponořit téměř dva milióny lidí, mezi nimi právě i početné skupiny sádhuů čili svatých mužů. Rituální koupel během tohoto svátku obvykle podstupují desítky milionů lidí, naposledy jich bylo 70 miliónů.

Svátek Kumbh mélá, který je často označován za největší náboženské shromáždění na světě, letos hostí město Hardvár s mnoha chrámy na úpatí Himálaje, kde řeka Ganga vstupuje na rozlehlé pláně severní Indie. Festival začal 13. ledna a skončí 28. dubna.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Někteří poutníci se k řece vypravili už před svítáním, kdy teploty nevystoupaly nad deset stupňů Celsia.

Kvůli obavám z případných teroristických útoků, ale i možným tlačenicím dohlížejí na bezpečnost poutníků tisíce policistů, kteří mají k dispozici nejen detektory kovu, ale i zvláštní kamerový systém. Organizátoři z tlampačů téměř neustále vyzývají věřící, aby přicházeli k místům zvlášť vyhrazeným pro koupel v uspořádaných řadách.

Hlavní prostory na břehu řeky jsou vyhrazeny pro svaté muže, kteří se k očistné koupeli dostavují po tisících. Někteří přicházejí nazí a pomazaní popelem, jiní jsou vybaveni meči nebo trojzubci, někteří přijíždějí na koních či v rikšách.

Foto: Reinhard Krause, Reuters

Hinduisté věří, že koupel v Ganze z nich smyje hříchy a uspíší jejich cestu ke konci reinkarnace na tomto světě a k dosažení nirvány. Pátek je zároveň zasvěcen hinduistickému božstvu Šivovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám