Hlavní obsah

Maročankám hrozí vězení: vzaly si na trh příliš těsné oblečení

Až dva roky vězení natvrdo mohou dostat dvě mladé Maročanky ve věku 23 a 29 let. Čím se provinily? Na bazar v Inezgane, což je předměstí Agadiru, si oblékly sukně, které měly být příliš těsné. Podle britského deníku Daily Mail na jejich podporu vznikla celosvětová petice s názvem „Mít šaty není zločin“, která shromáždila už 25 tisíc podpisů.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v Maroku v pondělí demonstrovali na podporu obviněných žen.

Článek

Ženy byly zatčeny v červnu cestou do kadeřnického salónu, kde pracují. Prodavači je obklíčili a křičeli na ně, že „kazí morálku“ a „oblékají se jako k...vy“. V kritickém okamžiku zasáhla policie, která ženy vyrvala z rukou davu a odvedla je na policejní stanici.

Na podporu žen se už konalo v Casablance a Agadiru několik demonstrací. Aktivisté také v úterý přišli před soudní budovu, kde se případ projednává. „Byly oblečeny velmi decentně,“ říká Bouchra Chetouaniová z Marocké asociace pro lidská práva. „Našemu regionu to rozhodně neprospěje,“ dodává Azíz Sellámí z téže organizace.

Podle něj Agadir představuje jednu z hlavních marockých turistických destinací a cestovní ruch nepotřebuje po tragédii v Tunisku žádnou negativní publicitu.

V policejní zprávě o zatčení se uvádí, že ženy měla sukně „příliš těsné“. Podle trestního zákoníku konzervativního Maroka jim za to hrozí tresty od jednoho měsíce až do dvou let.

V červnu vyvolala podobné pozdvižení kvůli „neslušnému“ oděvu popová diva Jennifer Lopezová, která vystoupila na velké show v Rabatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám