Hlavní obsah

Manžel pákistánské křesťanky žádá o pomoc USA. Islamisté jí slibují smrt

• Aktualizováno

Manžel křesťanky Asii Bibiové, která byla před osmi lety v Pákistánu odsouzena k trestu smrti za urážku islámského proroka Mohameda a nyní zproštěna viny, požádal o pomoc Británii, Spojené státy a Kanadu. Informoval o tom portál BBC. Osvobození Bibiové v zemi vyvolalo vlnu demonstrací, na kterých se dav dožaduje veřejného oběšení ženy i soudce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Manžel pákistánské křesťanky žádá o pomoc USAVideo: Reuters

 
Článek

Bibiové, jejíž propuštění pákistánské úřady odložily, již několik zemí nabídlo azyl, mimo jiné Francie či Španělsko. Nyní její manžel Ašik Masíh, který se v říjnu vrátil s dětmi z Británie, aby mohl ženu přivítat, ve videovzkazu prohlásil, že se bojí o život své rodiny.

„Žádám premiérku Spojeného království (Theresu Mayovou), aby nám pomohla, a pokud to bude možné, aby nám poskytla svobodu,” řekl Masíh. Stejnou žádost adresoval i představitelům Kanady a USA.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Dcery Asia Bibiové s její fotografií

Masíh v dřívějším rozhovoru novinářům řekl, že je vystrašený z toho, že se pákistánské úřady uzavřely dohodu s islamistickou stranou Tehríke Labajk (TLP), která protesty proti verdiktu rozpoutala. V rámci ujednání nebude smět Bibiová opustit zemi a vláda nebude bránit odpůrcům osvobozujícího verdiktu, aby rozsudek právně napadli.

Z Pákistánu mezitím z obav o svůj život odjel právník Bibiové Saif Mulúk. Ten agentuře AFP sdělil, že musel odejít, aby mohl Bibiovou dále zastupovat. Bibiová byla v roce 2010 odsouzena k absolutnímu trestu za urážku proroka Mohameda. Pákistánský nejvyšší soud ji ale tento týden zprostil viny s tím, že důkazní materiál byl vágní.

Reklama

Výběr článků

Načítám