Hlavní obsah

Máme rakety s jadernými hlavicemi a jsme odhodlaní je použít, varuje KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea údajně disponuje raketami s jadernými hlavicemi a je připravená je použít, pokud bude napadena. Uvedl to velvyslanec KLDR ve Velké Británii v rozhovoru pro televizi Sky News.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje vojenské cvičení

Článek

„Jsme připraveni. Proto říkám, že pokud vzplane oheň na Korejském poloostrově, povede to k jaderné válce,“ řekl Sky News velvyslanec Hyun Hak Bong.

Pchjongjang podle něj použije atomové zbraně v případě jaderného útoku ze strany Spojených států.

Na otázku, jestli je KLDR schopná odpálit jaderné střely, odpověděl, že kdykoli.

„Pokud Spojené státy zaútočí, udeříme... Neříkáme prázdná slova. Myslíme to vážně. Spojené státy nemají monopol na útok jadernými zbraněmi,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Hyun Hak Bong na archivním snímku. V současné době je velvyslancem KLDR v Británii.

KLDR má podle odhadů dost jaderného materiálu nezbytného k výrobě zbraní. Od roku 2006 už provedla tři pokusné výbuchy. Odborníci se ale rozcházejí v názoru, zda má v současné době technologii potřebnou k miniaturizaci jaderných náloží nutnou k jejich umístění do hlavic raket.

Soul pochybuje

Mluvčí jihokorejského ministerstva obrany v sobotu řekl, že Soul nevěří, že by Severokorejci v této technologii dostatečně pokročili, uvedla agentura AP.

Washingtonský Institut pro vědu a mezinárodní bezpečnost nedávno odhadl, že KLDR může mít deset až šestnáct jaderných zbraní. Při výrobě části z nich údajně využil plutonium, u dalších pak uran.

Foto: Jung Yeon-Je, Reuters

USS Fort Worth v jihokorejském přístavu Pusan. Snímek ze 14. března

Velvyslancova slova přišla v době zvýšeného napětí na Korejském poloostrově. V těchto dnech tam Američané spolu s jihokorejskou armádou provádějí pravidelné jarní manévry. USA mají navíc na jihu poloostrova přes 28 tisíc vojáků.

OSN v minulosti uvalila na KLDR sankce kvůli jejímu jadernému a raketovému programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám