Hlavní obsah

Ložnice atleta Pistoria byla plná krve, v domě našli steroidy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

V úterý se uskuteční další předběžné slyšení s jihoafrickým handicapovaným atletem Oscarem Pistoriem, který je formálně obviněn z vraždy své přítelkyně, modelky Reevy Steenkampové. Obě strany se připravují - atlet chce zpochybnit tvrzení policie, že šlo o vraždu, ta to chce naopak prokázat a zabránit tomu, aby se podezřelý dostal z cely na kauci. V pondělí se objevily informace, že v domě byla anabolika.

Foto: Reuters

Oscar Pistorius s Reevou Steenkampovou

Článek

Britský list The Sun citoval zdroj blízký vyšetřování, že v Pistoriově domě byla nalezena anabolika. „Steroidy byly nalezeny v Pistoriově domě spolu s důkazy o značném pití. To je důvod, proč policie nařídila, aby byl testován na steroidy.“

Steroidy sice mohou obraz skvělého atleta zničit, na druhou stranu by ale mohla obhajoba tvrdit, že v důsledku jejich vlivu u něj propukaly záchvaty zuřivosti. [celá zpráva]

I když se policie ani prokuratura k případu nevyjadřují, v jihoafrickém tisku se objevují další a další informace z dobře informovaných zdrojů napojených na vyšetřovatele.

Jedním z klíčových důkazů má být iPod zabité modelky. Objevily se informace, že hádku v domě měla vyvolat zpráva od ragbisty jihoafrického národního týmu Francoise Hougaarda. Jeho i Steenkampovou zastupoval stejný agent, ragbista ale popírá, že by v tragédii mohl hrát jakoukoli roli. Oba si ale psali přes Twitter.

Krev v ložnici

Novou informací je, že většina předmětů nejen na chodbě, ale i v ložnici byla silně zakrvácených. Krvavé skvrny zkoumá stejný expert jako krev v domě zabitého vůdce extrémní pravice Eugèna Terreblancheho.

V ložnici se také našla jedna nábojnice. To vše ukazuje, že Pistorius nestřílel až přes dveře toalety, jak se uvádělo, ale Steenkampovou poprvé zasáhl do boku už v ložnici. Zatím není jasné, jakou roli hrála silně zakrvácená kriketová pálka, která byla v domě nalezena. [celá zpráva]

Foto: Reuters

V Jižní Africe odstraňují billboard s Oscarem Pistoriusem.

Už v neděli se objevila informace z pitvy, že Steenkampovou zasáhly nejen čtyři kulky, ale měla také rozbitou lebku. Policie nalezla ženu mrtvou v tratolišti krve. Na sobě měla noční košili. Zásah do paže naznačuje, že si možná schoulená rukama držela hlavu.

Policie také míní využít záznamů z bezpečnostních kamer v celém objektu obytných domů v Silver Lakes, i toho, že sousedé slyšeli večer po příjezdu Steenkampové v domě hádku.

Týmy posilují

Pistoriův tým vede vlastní šetření s vlastními forenzními experty, kteří mají vyloučit nejen to, že šlo o připravenou vraždu, ale že šlo o vraždu vůbec. Nepopírají, že Pistorius Steenkampovou zastřelil, ale mělo jít o nešťastnou náhodu. Pistorius hned všem blízkým říkal, že si přítelkyni spletl se zlodějem. Police to ale tvrdě popírá s tím, že nemohl slyšet žádný ruch od vloupání, protože dům je neporušen.

Foto: ČTK/AP

Zhrouceného Pistoria odvážejí od policejní stanice Boschkop k soudu.

Obě strany mají ve svých týmech těžké váhy. Žalobcem je Gerrie Nel, kterému se podařilo dostat za mříže policejního komisaře Jackieho Selebiho, obviněného z úplatků. Nyní také stíhá vrahy Chanelle Henningsové, bývalého nigerijského atleta Abmrose Moyneho a Andrého Gouwse. Nel ovšem sám čelil kritice, protože se kvůli tomu, aby byl Selebi odsouzen, spojil s jedním z největších narkobaronů v Jižní Africe Glenem Agliottim.

Komunikaci s médii na Pistoriově straně bude mít na starosti bývalý editor bulvárního listu Sun Stuart Higgins, který pracoval pro British Airways, Chelsea a Manchester United.

Už nyní se píše, že proces bude podobný procesu s O. J. Simpsonem.

Boj o kauci

Sílu obou týmů prověří už úterní slyšení, které se možná prodlouží až do středy. Klíčovou otázkou je, zda bude stíhán atlet podle odstavce pět trestního řádu, tedy jako podezřelý z vážného útoku, nebo podle odstavce šest, což je podezřelý z velmi vážného útoku. Pokud by to bylo podle odstavce šest, hůře by dosáhli jeho obhájci propuštění na kauci, o které usilují. Policie je proti kauci.

Policie se také snaží dávat najevo, že neposkytuje Pistoriovi žádné výhody, i když jde o celebritu. Přesto atlet mohl zůstat až do úterý v policejní cele, aby se mohl scházet se svým týmem obhájců. Je to přitom cela pro jednoho, aby mu nemohli ublížit spoluvězni. Jihoafrické věznice jsou přeplněné a panují v nich kruté podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám