Hlavní obsah

Libérii zpustošily milióny housenek

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONROVIA

Desítky měst a vesnic v Libérii na západě Afriky zamořily milióny housenek. Zničily veškerou úrodu a znečistily vodní zdroje. Příčinou jejich přemnožení bylo nezvykle dlouhé období dešťů, napsal britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Housenky paralyzovaly střední a severní část Libérie. Postiženo je nejméně 80 měst a obcí. Nejprve se housenky objevily na lesních plantážích, později i na farmách. Cestou zničí všechno od banánovníků či kávovníků po rýži.

Prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová uvedla, že jde o největší ránu zemědělské produkci za poslední tři desetiletí a desetitisícům obyvatel hrozí hlad. Obrátila se proto na mezinárodní společenství s prosbou o pomoc.

Invaze housenek rodu Spodoptera, jednoho z druhů noční můry navíc začíná ohrožovat sousední Guineu a Sierru Leone. Obě země už vyslaly k hranicím pozorovací skupiny. Z housenek se vylíhnou milióny můr, které překonají velké vzdálenosti. Jedna samička pak může naklást až tisíc vajíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám