Hlavní obsah

Letecké záběry: Chemikálie z potápějící se lodi zasáhly srílanské pobřeží

Colombo

V Tichém oceánu u pobřeží Srí Lanky se potápí kontejnerová loď MV-X Press Pearl. Plavidlo přepravovalo mimo jiné 25 tun kyseliny dusičné a v nádržích 350 tun paliva. Kamery helikoptér zachytily, jak nebezpečné látky znečistily tamní pobřeží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Srí Lanka se obává možné ekologické katastrofy kvůli potápějící se kontejnerové lodiVideo: Reuters/AP

 
Článek

Loď hořela od 20. května, požár se ale podařilo uhasit až v úterý. Remorkér se plavidlo snažil odtáhnout od pobřeží, to se však povedlo jen o kousek. Operátor lodi X-Press Feeders se sídlem v Singapuru ve čtvrtek uvedl, že záď lodi sedí na mořském dně v hloubce asi 21 metrů a příď už se „pomalu usazuje“.

U Srí Lanky se potápí kontejnerová loď. Hrozí velká ekologická katastrofa

Svět

Z lodi unikla část paliva, plastové pelety a další chemikálie. Největší obavou je, aby do vody nevytekla celá nádrž plavidla, což by mohlo znečistit až 30 kilometrů pobřeží s nádhernými plážemi mezi městy Negombo a Colombo.

„Vzhledem k místu požáru (strojovna) se experti domnívají, že by palivo mohlo vyhořet, ale připravujeme se na nejhorší,“ uvedl námořní pilot orgánu srílanských přístavů Nirmal Silva.

„Jsme připraveni a zůstáváme ve střehu. Nepokusíme se s lodí nadále manipulovat, dokud nezjistíme, co v ní stále zůstává,” vysvětloval armádní generál a šéf orgánu srílanských přístavů Daja Ratnajake.

Potápějící se loď už tak ovlivnila místní ekosystém, především kvůli kyselině dusičné. „Škoda způsobená na místním mořském ekosystému je nevyčíslitelná,“ řekl šéf srílanského Centra pro environmentální spravedlnost Hemantha Withanage.

Foto: Dinuka Liyanawatte, Reuters

Srílanští námořníci likvidují ekologické škody z požáru lodi MV X- Press Pearl.

Narážel tím na lov ryb, který je v okolí aktuálně zakázán, což postihlo téměř šest tisíc rybářských lodí. Rybolov navíc patří mezi hlavní obživu místních, kterým tak nyní hrozí, že skončí v bídě.

„V mé vesnici to ovlivnilo 4300 lidí. Většina jich tady žije už tak s jedním jídlem za den. Jak dlouho to můžeme vydržet? Vláda nám musí dovolit rybolov, nebo poskytnout kompenzaci,“ řekl šéf regionální rybářské unie Denzil Fernando.

Foto: Sri Lanka Air Force, ČTK/AP

Požár na lodi MV X-Press Pearl

Na lodi se nacházelo celkem 1486 kontejnerů a v 85 z nich byly nebezpečné látky s kyselinou dusičnou a ingoty olova. Požár způsobil zřejmě únik kyseliny dusičné, o němž pětadvacetičlenná posádka, která byla evakuována, věděla.

Reklama

Výběr článků

Načítám