Hlavní obsah

Lékař ignoroval karanténu kvůli nákaze MERS a odjel na konferenci

Soul

Jihokorejský lékař nebral vážně karanténu, která mu byla nařízena poté, co na konci května vyšetřoval pacienta nakaženého nebezpečným virem MERS. Podle BBC dál pokračoval v práci a zúčastnil se dvou konferencí, kde bylo asi 1500 lidí. V zemi na nákazu koronavirem zemřeli čtyři lidé, dalších 41 je nakaženo.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Korejští policisté s rouškami

Článek

Lékař podle korejských úřadů v neděli vykazoval příznaky nemoci a přítomnost viru potvrdily i testy. Bylo mu řečeno, aby se vyhnul kontaktu s lidmi. To ale neudělal a mohl nakazit další. Lékaři se obávají nekontrolovatelného šíření nemoci.

Všem 1500 účastníkům sympozia doporučili, aby dodržovali doma karanténu. Soul podle starosty řeší způsoby, jak by dotčené lidi donutil zůstat doma. Současně zjišťuje, kdo další byl s lékařem v kontaktu. Kromě konferencí byl prý muž na rodinném obědě a účastnil se i setkání, kde se probírala rekonstrukce bytového domu.

Úřady současně řeší, jak donutit lidi zachovat klid. Starosta Soulu tvrdí, že lidé by se neměli ničeho bát.

Virus MERS se poprvé objevil v roce 2012 v Saúdské Arábii. Způsobuje vážné dýchací problémy, zápal plic a může vést k selhání ledvin. Umírá 27 procent nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám