Hlavní obsah

Kurily zasáhlo zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Zemětřesení o síle 7,2 stupně zasáhlo ve středu ráno oblast v Tichém oceánu u Kurilských ostrovů na východě Ruska. Na Kurilách bylo vyhlášeno varování před vlnou tsunami, uvedla agentura Interfax s odvoláním na kamčatskou odbočku geofyzikální služby ruské akademie věd. Otřesy si podle agentury TASS nevyžádaly oběti, ani nezpůsobily závažnější škody.

Foto: Mapy.cz

Článek

„Otřesy ve 14:49 místního času (03:49 SEČ) vycházely z hloubky 50 kilometrů. Epicentrum se nacházelo 226 kilometrů jihovýchodně od města Severo-Kurilsk, 438 kilometrů jižně od Petropavlovska-Kamčatského,” citoval Interfax nejmenovaného vědce z geofyzikální služby. Ten dodal, že v Petropavlovsku-Kamčatském padaly předměty v bytech, rozhoupal se nábytek a lidé vybíhali na ulice.

„V Severo-Kurilsku na severu Kuril hrozí po silném zemětřesení tsunami,” varoval. Podle sdělení správy Sachalinské oblasti  se evakuovali lidé na ostrově Paramušir: „Obyvatele Severo-Kurilsku odvádějí na vyvýšená místa.” Řízení operace převzal gubernátor.

Američtí seismologové podle agentury Reuters zprvu odhadli sílu zemětřesení na 7,8 stupně.

Záhřeb zasáhlo zemětřesení o síle 5,3 stupně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám