Hlavní obsah

Krvavý šéf Boko Haram se prý odpálil při boji se soupeřícími militanty

Jméno Abubakara Shekaua vyvolávalo v Africe v první půlce druhé dekády nového milénia strach. Velitel radikální islamistické milice Boko Haram dokázal při nelítostných útocích s pomocí brutálního teroru ovládnout velkou část severovýchodu Nigérie především ve státě Borno a v roce 2014 složil slib věrnosti Islámskému státu. Nyní je údajně po smrti, oznámila v audioprohlášení Západoafrická provincie Islámského státu (ISWAP).

Foto: Reuters

Vůdce Boko Haram Abubakar Shekau na snímku z roku 2018

Článek

Ve zvukovém záznamu uvádí šéf ISWAP abú Musa Barnawi, že se Shekau zabil během střetnutí Boko Haram s ISWAP, když odpálil nálož, kterou měl u sebe. „Shekau dal přednost ponížení v posmrtném životě, aby se neponížil v pozemském.“

Barnawi uvedl, že chtěl Shekauovi, kterého se snažil dopadnout, nabídnout možnost přidat se k němu, když se bude kát.

Poprvé se zprávy o Shekauově smrti při střetnutí s bojovníky ISWAP, kteří pronikli do pralesa Sambisa, objevily už koncem května, uvedla nigerijská armáda. Její mluvčí Mohammed Yerima sdělil BBC, že zatím armáda zjišťuje, co se stalo a do získání jasného důkazu nevydá žádné prohlášení. Shekau byl už opakovaně označen za mrtvého a vždy se znovu objevil.

Boko Haram štěpí spory o vedení, Shekau popírá odchod

Svět

I kdyby se smrt Shekaua potvrdila, podle BBC to neznamená konec islamistických bojůvek v oblasti, jen by upadající Boko Haram nahradil ISWAP, ke kterému by se mohli bojovníci Boko Haram přidat.

Islamistické milice Boko Haram vyhlásily na severovýchodě Nigérie chalífát

Svět

Paradoxem je, že původně Shekau slíbil věrnost Islámskému státu a jeho samozvanému chalífovi Ibrahímovi, pak však vyvrcholily spory ve vedení a za nového vůdce označil Islámský stát Barawiho.

Boko Haram má nového vůdce, moc se toho o něm neví

Svět

Většina bojovníků Boko Haram však zůstala věrná Shekauovi, který byl proslulý svou krutostí. V roce 2012 ve videu prohlásil. „Užívám si zabíjení lidí, stejně jako mě baví zabíjení kuřat a beranů.“ Řádění Boko Haram si vyžádalo na 30 000 obětí, protože se náboženské násilí mísilo s etnickým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám