Hlavní obsah

Koreu pobouřilo použití šatů hanbok během zahajovacího ceremoniálu olympiády

Soul

Jižní Koreu pobouřilo, že se během zahajovacího ceremoniálu olympijských her objevila žena v tradičních korejských šatech hanbok. V zemi to pozvedlo letité protičínské nálady, Korea byla totiž tři století ve sféře vlivu Číny. Čínská ambasáda v Soulu však v úterý choreografii obhajovala.

Foto: Profimedia.cz

Žena v tradičních korejských šatech hanbok na zahájení olympiády

Článek

Žena v tradičních korejských šatech hanbok byla ve skupině 54 lidí, která nesla čínskou vlajku na stadion.

V té byli lidé reprezentující všechny etnické skupiny v Číně, tedy i skupina etnických Korejců označovaná jako Čoson-čok. V Koreji totiž vládla od roku 1392 dynastie Čoson. V sedmnáctém století čelila útokům čínské dynastie dynastie Čching a zůstala ve sféře čínského vlivu jako vazalská země.

Korea byla totiž tři století pod nadvládou dynastie Čching

Mnoho Jihokorejců zařazení ženy v hanboku do této skupiny považovalo za další pokus Pekingu zkreslovat historii a zmocnit se korejské kultury.

To je vnímáno citlivě i proto, že Čína tvrdí, že tradiční korejský pokrm kimči je čínský. Dvě korejská království Kogurjo a Parhä považuje Čína za svá vazalská.

Foto: Profimedia.cz

Žena v tradičních korejských šatech hanbok na zahájení olympiády

„Není třeba zpochybňovat skutečnost, že hanbok reprezentuje naši kulturu, která je uznávána na celém světě,“ uvedl představitel jihokorejského ministerstva zahraničí pro místní agenturu Jonhap.

Podobně se vyjádřil i představitel kanceláře prezidenta. Kandidát Demokratické strany do prezidentských voleb I Če-mjung pak na facebookovém profilu vyzval: „Neprahněte po naší kultuře. Postavte se přivlastňování kultury.“

Čína kritiku odmítá

Čína kritiku odmítla jako nesmyslnou.

„Je touhou a právem pro zástupce každé etnické skupiny v Číně se v tradičních oděvech účastnit mezinárodního sportovního klání a největší národní události, jíž je zimní olympiáda v Pekingu,“ uvedlo čínské velvyslanectví v Koreji.

Ambasáda zdůraznila, že skupina Čoson-čok v Číně má s Korejci stejný původ a sdílejí stejnou kulturní tradici, včetně odívání.

V Číně žijí asi dva miliony etnických Korejců, polovina z nich u hranic s KLDR.

Velvyslanectví Číny uvedlo, že země respektuje kulturní a historické tradice Koreje a doufá, že jihokorejská strana bude také ctít city čínských etnických menšin, včetně Čoson-čok.

Spojné státy ale jihokorejské pobouření chápou, americký chargé s´affaires Christopher Del Corso na Twitteru v úterý uvedl: „Co vás napadne, když myslíte na Koreu? Kimči, K-pop, K-seriály a samozřejmě hanbok.“

Reklama

Výběr článků

Načítám