Hlavní obsah

Korejské válečné lodě se střetly ve Žlutém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejská válečná loď zahájila v úterý ráno palbu na severokorejské plavidlo, které plulo ve Žlutém moři za spornou demarkační linií. Loď KLDR palbu obětovala, ale Soul uvedl, že žádný jihokorejský námořník nebyl zasažen. Nejmenovaný vládní zdroj sdělil agentuře Johnap, že severokorejská loď byla vážně poškozena.

Foto: Reuters

Jihokorejské hlídkové lodě

Článek

Hranici ve Žlutém moři vytyčily jednotky OSN v roce 1953 po ukončení korejské války. KLDR od roku 1999 požaduje vytyčení nové hraniční linie. Incidenty na hranici jsou časté. Nejčastěji se týkají rybářských plavidel, ale občas i válečných lodí.

V červnu 1999 bylo při přestřelce mezi plavidly Jižní Koreje a KLDR ve Žlutém moři potopeno jedno severokorejské válečné plavidlo a čtyři další byla těžce poškozena. Na straně KLDR bylo podle nepotvrzených zpráv 17 mrtvých. Předtím se obě strany obvinily z vojenské provokace a narušení výsostných vod.

K dalšímu vážnému dvacetiminutovému střetu došlo v roce 2002, kdy si přestřelka vyžádala pět mrtvých na jihokorejské straně a třicet na severokorejské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám