Hlavní obsah

Korejci nabízejí ČR výrobu jaderného paliva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice by mohl vzniknout podnik na výrobu jaderného paliva. V souvislosti s tendrem na stavbu pátého jaderného bloku v Dukovanech to Právu sdělil šéf jihokorejské společnosti Kepco Nuclear Fuel Lee Seung-hwan.

Foto: Petr Horník, Právo

Elektrárna Dukovany zabírá plochu 126 hektarů.

Článek

Dceřiná společnost firmy Kepco, firma KHNP, se soutěže na dukovanský blok účastní. Pokud by ČEZ, který soutěž vyhlásil, nakonec vybral korejského dodavatele, otevřela by se cesta k továrně na palivo v ČR.

„Kepco má možnost zajistit energetickou bezpečnost České republiky, možná je i lokalizace výroby a dodávek paliva. Pokud zákazník bude chtít mít výrobu paliva ve své zemi, umožníme to,“ potvrdil šéf firmy minulý týden v Jižní Koreji před českými novináři.

V Bratislavě přistálo ruské letadlo s palivem pro jaderné elektrárny

Evropa

Kepco Nuclear Fuel, která byla založena v roce 1982, je jediným výrobcem jaderného paliva a poskytovatelem souvisejících služeb v Jižní Koreji. Firma dodává palivo do všech 24 jaderných bloků v zemi a od roku 2017 také do elektrárny Barakah ve Spojených arabských emirátech.

V provozu má v současnosti dva závody pro výrobu jaderného paliva a dva pro výrobu pláště paliva. V současnosti probíhá výstavba třetího podniku pro výrobu paliva, produkce v něm by měla začít v příštím roce.

Saúdové mají dost uranové rudy na palivo i zbraně, ukázaly tajné dokumenty

Blízký a Střední východ

Uran společnost nakupuje od dodavatelů ve Francii, Velké Británii a Rusku, má tak zajištěnou diverzifikaci dodávek. Firma v továrně při teplotě 1700 stupňů Celsia vyrábí 10 milimetrů vysoké pelety, každou o hmotnosti 5,2 gramu. Do jedné palivové tyče se vejde 170 těchto pelet. Takových tyčí naplní továrna denně 1400, přičemž v palivovém souboru jich je 236. Za den tak firma vyprodukuje pět palivových souborů. Pro představu jeden palivový soubor dokáže zásobovat elektřinou 15 tisíc domácností po dobu jednoho roku.

ČR v současnosti odebírá jaderné palivo od ruské společnosti TVEL. V budoucnu ji ale nahradí francouzský Framatome a severoamerický Westinghouse. ČEZ s nimi tento týden podepsal desetiletou smlouvu na dodávky paliva do Temelína od roku 2024.

Licence příští rok

KHNP v dukovanském tendru nabízí jaderný blok APR 1000, který je odvozen od již provozovaného tlakovodního bloku APR 1400. Ten firma již provozuje například v elektrárně Shin-Kori v jihovýchodní části země nebo v zařízení Barakah.

Brusel vyšetřuje plánovanou státní podporu rozšíření elektrárny Dukovany

Ekonomika

APR 1400 má v Evropě licenci od roku 2017, u APR 1000 se počítá se získáním povolení v prvním čtvrtletí příštího roku. Reaktor APR 1000 se od modelu APR 1400 konstrukčně příliš neliší, má ale například na rozdíl od něj dvojitý obal.

Zájemci o stavbu nového bloku v Dukovanech, mezi něž kromě KHNP patří i francouzská EdF a severoamerický Westinghouse, mají do konce listopadu předložit ČEZ nabídky. O vítězi má být rozhodnuto do konce roku 2024, zahájení výstavby se očekává v roce 2029. Do provozu by měl být nový blok uveden v roce 2036.

Reklama

Výběr článků

Načítám