Hlavní obsah

KLDR zaútočila na jihokorejský ostrov, padli dva vojáci

Novinky, rei
Soul
Aktualizováno

Až dvě stovky dělostřeleckých granátů vypálila v úterý severokorejská armáda na území Jižní Koreje. Střely zasáhly několik budov, které začaly hořet. Jihokorejci střelbu opětovali. Dva jihokorejští vojáci zemřeli, uvedla agentura Jonhap.

Článek

Přestřelka se udála na západě Korejského poloostrova v úterý odpoledne místního času. Vojáci KLDR pálili na jihokorejský ostrov Jonpchjong. Obyvatele údajně předem varovali přes tlampače. Podle jihokorejské stanice YTN vzplálo 60 až 70 domů, na televizních záběrech se nad ostrovem s 1200 až 1300 obyvateli vznášel kouř. Několik granátů dopadlo do moře.

Jižní Korea by měla pamatovat, že revoluční ozbrojené síly nemluví do větru.
z prohlášení armády KLDR

Jihokorejská armáda vyhlásila poplach a k ostrovu byly povolány bojové letouny F-16. Zprávy nejprve hovořily o dvou až čtyřech zraněných vojácích. Jihokorejská agentura Jonhap později informovala o dvou mrtvých a dvou vážně zraněných. Zranění dalších deseti vojáků byla lehčí. BBC uvedla, že mezi zraněnými jsou i čtyři civilisté.

Nemilosrdně zaútočíme, varuje KLDR

KLDR varovala, že proti Jižní Koreji „nemilosrdně“ zaútočí, když naruší hranici. Jestliže Jižní Korea vstoupí do teritoriálních vod „jen tisícinu milimetru, revoluční vojenské síly (Severní Koreje) budou bez váhání pokračovat v nelítostných armádních protiakcích. Jižní Korea by měla pamatovat, že revoluční ozbrojené síly nemluví do větru,“ uvedla severokorejská armáda v prohlášení.

Ostrov Jonpchjong se nachází ve Žlutém moři 12 kilometrů od pobřeží KLDR a tři kilometry na jih od námořní hranice ustanovené OSN po korejské válce v roce 1953. Severní Korea tuto hranici neuznává a tvrdí, že by měla být posunuta na jih od Jonpchjongu.

Námořní bitvy se v oblasti strhly už v letech 1999, 2002 a vloni v listopadu. Úterní incident je již druhým případem přeshraniční přestřelky mezi vojáky obou Korejí. V říjnu po sobě jednotky pálily u hranice s jihokorejskou provincií Kangwondo.

Země jsou de facto ve válce

Obě země jsou od padesátých let de facto stále ve válce a vzájemné spory letos vyhrotilo potopení jihokorejské korvety údajně severokorejským torpédem, při němž zemřelo 46 Jihokorejců.

Jižní Koreu znepokojují zprávy o jaderných aktivitách stalinského režimu na severu. Poté, co Pchjongjang o víkendu oznámil, že instaloval 2000 nových centrifug na obohacování uranu, uvedl v pondělí jihokorejský ministr obrany, že by Soul mohl požádat USA o opětovné umístění amerických jaderných zbraní na svém území. [celá zpráva]

Soul: konflikt nechceme

Jihokorejská vláda v reakci uvedla, že bude dělat všechno proto, aby nedošlo k eskalaci konfliktu. Zároveň Soul ale varoval před tvrdší reakcí v případě dalších provokací ze strany Severokorejců.

K incidentu se vyjádřila i Čína, jediný spojenec KLDR v regionu. Peking uvedl, že ho přestřelka znepokojila. Dodal, že je nutné obnovit šestistranné rozhovory o severokorejském jaderném programu. Před "kolosálním nebezpečí" eskalace varovalo též Rusko. Útok odsoudily i USA a vyzvaly Pchjongjang, aby "bojovou akci" zastavil. "Spojené státy se plně zavazují k obraně svého spojence," dodal Bílý dům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám