Hlavní obsah

KLDR stáhla své zástupce ze styčné kanceláře pro Jižní Koreu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severní Korea stahuje své zaměstnance ze styčné kanceláře pro Jižní Koreu, která byla otevřena na hranicích minulý rok v době oteplování vzájemných vztahů. KLDR o tom informovala v pátek na schůzce v kanceláři s tím, že zaměstnanci odejdou ještě během dne.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Zasedací místnost Vojenské komise pro příměří v Pchanmundžomu v Demilitarizované zóně mezi Korejemi

Článek

Jihokorejské ministerstvo pro jednocení uvedlo, že severokorejští zástupci v kanceláři rozhodnutí oznámili při ranním zasedání, uvedl list Korea Times.

Soul vyjádřil lítost nad rozhodnutím a vyzval Severní Koreu, aby své zástupce do kanceláře vrátila, jak rychle to jen bude možně. Tajemník ministra pro jednocení Čchung He-sung řekl, že Jižní Korea plánuje ponechat kancelář v provozu a že předpokládá, že Severní Korea jim nebude bránit ve vstupu.

Styčná kanceláře je umístěna na severní straně demarkační linie. Umožňovala zástupcům Severní a Jižní Koreje se pravidelně setkávat na regulérní bázi poprvé od ukončení korejské války v roce 1953. Její zřízení bylo součástí vzájemného uvolňování vztahů po loňských schůzkách severokorejského vůdce Kim Čong-una s jihokorejským prezidentem, Mun Če-inem a prezidentem USA Donaldem Trumpem. [celá zpráva]

Foto: Leah Millis, Reuters

Pracovní večeře amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una v Hanoji.

Druhá schůzka mezi vůdci USA a KLDR však před třemi týdny ztroskotala, protože KLDR odmítla úplnou denuklearizace a USA nechtěly zrušit sankce uvalené na Severní Koreu. Od té doby roste napětí, i když v jaderném komplexu v Jonbjonu ani na střelnici Pchunggje-ri nebyly zaznamenány žádné mimořádné aktivity.

Pchjongjang ale pohrozil, že by mohl ustoupit od moratoria na raketové testy, a vyzval své obyvatele, aby se připravili na překonání velkého nedostatku. [celá zpráva]

Zemi se po loňské neúrodě nedostává potravin a kvůli sankcím nemůže vyvážet suroviny, aby získala peníze. Žádala proto o mezinárodní potravinovou pomoc. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám