Hlavní obsah

KLDR se nedaří sklízet dost obilí, plánuje revoluci v zemědělství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemědělství potřebuje základní reformy, řekl podle agentury KCNA severokorejský vůdce Kim Čong-un na pondělním 7. rozšířeném plenárním zasedání 8. ÚV korejské Strany práce věnovaném zajištění zásobování potravinami. V zemi rostou obavy z nedostatku potravin, protože přibývá zpráv o váznoucím zásobování.

Foto: Jon Chol Jin, ČTK/AP

Sázecí „stroj“ na severokorejském rýžovém poli.

Článek

Kim během druhého dne zasedání řekl, že pro letošek je prioritou splnění stanovených výnosů obilnin. Zmínil „důležitost růstu sil na poli zemědělské produkce“ pro zajištění výstavby socialismu. Podle KCNA řekli už v neděli vysocí straničtí představitelé, že je potřeba provést „v nové éře revoluci na vesnici“.

Změny v zemědělství, které ovšem Kim neupřesnil, by se měly realizovat během následujících několika let. Severokorejské zemědělství stojí na malých družstvech, kdy malorolníci společně pracují na polích.

O špatné situaci se zásobováním potravinami se v únoru zmiňovalo i jihokorejské ministerstvo pro sjednocení, když uvedlo, že to vypadá, že se zhoršuje. Ročně chybí milion tun zrna, což je skoro pětina z celkových potřeb. Loňský výnos se odhaduje na 4,5 milionu tun.

Ministerstvo také upozornilo, že bylo velmi neobvyklé, když Severní Korea dopředu avizovala na konec února zvláštní schůzi zaměřenou na zemědělskou strategii.

KLDR se nedostává potravin

Specializovaný server zaměřený na Severní Koreu 38North ve své lednové zprávě varoval: „Dostupnost potravin zřejmě spadla pod minimum z hlediska lidských potřeb.“ Podle něj je zásobování potravinami nejhorší od hladomorů z devadesátých let, rozhodně nejhorší od nástupu Kim Čong-una k moci v roce 2011, ale hladomor zatím nenastal, uvedla stanice ABC.

Severní Korea v rámci své ideologie čučche, jejímž jádrem je maximální soběstačnost, se snaží vyprodukovat zrno sama, ale to se jí podle 38North nedaří: „Dosažení adekvátní zemědělské produkce na špatných půdách v Severní Koreji vytváří paradoxně velkou závislost na dováženém zboží a ponechává zemi vystavenou šokům na globálním trhu, zahraničněpolitickým konfliktům a špatnému počasí.“

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un na plenárním zasedání ústředního výboru Strany práce.

Na KLDR dopadají sankce kvůli jejímu jadernému programu a vývoji balistických raket, což komplikuje jakékoli modernizační snahy, protože je potřeba pořídit modernější zemědělské stroje a palivo pro ně.

Situaci ještě zhoršila izolace země během pandemie a válka na Ukrajině. Pro zvýšení výnosů jsou potřeba hnojiva, jenomže válka zmenšila jejich export. Kvůli ní stoupla i cena potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám