Hlavní obsah

KLDR oslavila výročí vzniku, pohublý Kim sledoval přehlídku vojáků a zdravotníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul
Aktualizováno

KLDR oslavila ve čtvrtek večer velkou vojenskou přehlídkou na náměstí v centru hlavního města Pchjongjangu 73. výročí svého založení. Tentokrát na ní neukazovala žádné balistické rakety, před výrazně pohublým vůdcem Kim Čong-unem a dalšími vysokými představiteli na ní naopak pochodovali vojáci a členové milicí. A také zdravotníci v oranžových ochranných oděvech, uvedla státní tisková agentura KCNA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea oslavila výročí vzniku monstrózní přehlídkouVideo: AP

 
Článek

„Sloupy krizové protiepidemické prevence a ministerstvo zdravotnictví byly plné vlasteneckého nadšení ukázat celému světu výhody socialistického systému a zároveň pevně chránit bezpečnost země a jejího lidu před světovou pandemií,“ uvedla agentura KCNA.

Foto: ČTK/AP

Vojenská přehlídka v Pchjongjangu.

Stranický list Rodong Sinmun zveřejnil záběry z přehlídky. Snímky lidí v ochranných oděvech a maskách i pochodujících vojáků se zbraněmi byly symbolem boje země proti koronaviru.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na oslavách 73. výročí vzniku KLDR.

Země přitom uvádí, že dosud nezaznamenala žádný případ nákazy koronavirem na svém území.

Severní Korea zanedbala protiepidemická opatření, spekuluje se o zavlečení covidu

Svět

Uzavřela však svou celkem průchodnou hranici s Čínou a bere zvládnutí pandemie jako otázku národního přežití.

Poprvé od roku 2013 pochodovali na přehlídce jednotky Rudých dělnicko-rolnických gard, které vznikly jako záloha armády po odchodu čínských lidových dobrovolníků po konci korejské války v roce 1953.

Foto: ČTK/AP

Severokorejci v ochranných oděvech na přehlídce.

Dobře vypadající Kim na přehlídce překvapivě nepromluvil

Na přehlídce se objevily i mobilní raketomety tažené traktory a protitankové střely. Nad náměstím přeletěla letadla, která shodila světlice. Uskutečnil se také noční seskok parašutistů. Balistické rakety však chyběly.

Foto: ČTK/AP

Vojenská přehlídka v Pchjongjangu.

Profesor Jang Mu-čin z Univerzity pro severokorejská studia v Soulu uvedl pro agenturu Reuters, že absence strategických zbraní a zaměření na milice ukazuje, že se Kim orientuje na domácí témata, jako jsou ekonomika a boj s covidem.

„Přehlídka vypadala jednoznačně jako domácí oslava s cílem propagovat národní jednotu a solidaritu s režimem. Nebyly tam jaderné zbraně a Kim nepromluvil, což by mohlo znamenat, že si nechává prostor pro budoucí jednání se Spojenými státy a Jižní Koreou,“ uvedl Jang Mu-čin.

Foto: ČTK/AP

Raketomety tažené traktory na přehlídce v Pchjongjangu.

Projev pronesl člen politbyra Strany práce Li Il-hwan. Podle něj KLDR zvětší lidovou armádu, jež je pilířem obrany státu, a změní celou zemi v pevnost.

Kima natočili s náplastí na hlavě, pod ní měl zelenou skvrnu

Svět

Martyn Williams z organizace 38 North Project při Stimsonově středisku zaměřeném na KLDR uvedl pro CNN, že Kim sice nemluvil, ale vypadal mnohem zdravěji.

Foto: Kcna, Reuters

Kim Čong-un na plenárním zasedání Ústředního výboru Korejské strany práce loni v srpnu. Za rok výrazně zhubl.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un 9. září na oslavách výročí KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám