Hlavní obsah

Kimova sestra navštíví jihokorejského prezidenta, její bratr doma řinčí zbraněmi

Soul
Aktualizováno

Jihokorejský prezident Mun Če-in se v sobotu setká s Kim Jo-čong, sestrou severokorejského diktátora Kim Čong-una. Ta se v Jižní Koreji zúčastní pátečního slavnostního zahájení zimních olympijských her. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na Soul. Zatímco se Kimova sestra připravuje na historickou diplomatickou návštěvu, v probíhá KLDR probíhá obří vojenská prohlídka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na masivní vojenskou přehlídku přihlížel i vůdce Kim Čong-unVideo: AP

 
Článek

Schůzka, na níž bude také Kim Jong-nam, který je předsedou severokorejského stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění, se uskuteční v prezidentském paláci v Soulu, takzvaném Modrém domě. Bude to vůbec poprvé, co některý člen severokorejské vládnoucí dynastie Kimů do Modrého domu zavítá, napsala agentura Reuters.

Kim Jo-čong přiletí do Jižní Koreje soukromým letadlem v pátek ve 13:30 místního času (5:30 SEČ).

Sestra stávajícího severokorejského diktátora, která s Kim Čong-unem vyrůstala ve Švýcarsku, významně v posledních letech povýšila v politické hierarchii. V říjnu ji ústřední výbor vládnoucí Korejské strany práce zvolil do svého všemocného politického byra.

Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS, Profimedia.cz

Kim a jeho sestra

Zatímco do Soulu Severní Korea vyslala diplomatickou misi, doma chrastí zbraněmi. V Pchjongjangu se ve čtvrtek uskutečnila vojenská přehlídka k 70. výročí vytvoření stálé armády.

Podle agentury AP přehlídku několik týdnů nacvičovalo přes 10 tisíc vojáků. Množství civilistů s plastovými kyticemi pak trénovalo na pchojngjangských náměstích vyvolávání hesel.

Kim Čong-un podle agentury AFP v souvislosti s vojenským cvičením prohlásil, že má Severní Korea armádu světové třídy.

Přiletí i Pence

Do Jižní Koreje ve čtvrtek přicestoval americký viceprezident Mike Pence, podle nějž chce Severní Korea olympiádu zneužít pro svou propagandistickou kampaň.

I Pence se zúčastní pátečního olympijského zahajovacího ceremoniálu, hlavním cílem jeho cesty je ale „upozorňovat na porušování lidských práv ze strany KLDR a na severokorejské jaderné ambice”, uvedly zdroje z Bílého domu.

Také americký viceprezident má na programu jednání s jihokorejským prezidentem Munem. Podle agentury AP se ho bude snažit přesvědčit, aby zaujal tvrdší postoj vůči KLDR, která se navzdory sbližování s Jižní Koreou v posledních týdnech nadále odmítá vzdát se svých raketových a jaderných zbrojních programů.

Reklama

Výběr článků

Načítám