Článek
„Skupina námořníků, kteří doprovázeli Kim Čong-una během akce na torpédoborci Čoe Hjon, se dočkala gurmánského jídla. Poté byli námořníci převezeni na ošetřovnu kvůli příznakům otravy jídlem, včetně bolesti žaludku, průjmu a vysoké horečky. Byl kvůli tomu dočasně vyhlášen stav pohotovosti,“ řekl webu Daily NK zdroj ze severokorejského provincie Jižní Pchjongan.
Hostina s restovaným vepřovým či smaženým kuřetem měla podle představ nadřízených v den Kimovy návštěvy pozvednout morálku námořníků.
„Když se podával bufet, námořníci si naplnili talíře pokrmy, které nikdy předtím neviděli. Dychtivě se najedli do sytosti, přesvědčeni, že už nikdy nebudou mít příležitost ochutnat takové lahůdky. Poté, co námořníci snědli více než třikrát tolik, než je obvyklé, si mnozí stěžovali na nadýmání a bolesti břicha, které signalizovaly začínající průjem. Někteří dokonce říkali, že cítili, jak jim nastupuje horečka,“ popsal web.
Ošetřující zdravotníci prý dostali od velitele lodi pokyn k vyřešení situace diskrétním způsobem, aby nebyla narušena slavnostní atmosféra.
„Diagnóza byla taková, že námořníci nadšení z neobvykle bohaté hostiny toho snědli příliš mnoho, což jim způsobilo střevní potíže. Zkrátka, jejich žaludky měly potíže s trávením tučného jídla, které není součástí jejich typického jídelníčku,“ vylíčil zdroj.
Incident podle webu rozpoutal diskusi o podvýživě námořníků v severokorejském námořnictvu. Dodal, že jídelníček posádky torpédoborců se obvykle sestává z dušeného ječmene, polévkou z fermentované sójy a solených ryb, kvůli čemuž mají velmi nízký příjem tuku.
Vedení severokorejského námořnictva podle serveru nyní nařídilo, aby námořníci vydávající se na dlouhé plavby absolvovali podrobné nutriční vyšetření. „Bylo také nařízeno postupně zvyšovat podíl tučných jídel v jídelníčku námořníků a poučit je o nutnosti jíst malé porce tučných jídel a vyhýbat se přejídání, pokud dostanou bohaté jídlo,“ dodal web.
在崔贤号驱逐舰食堂,金正恩同志嘱咐要荤素合理搭配,即增加营养,又要避免战士长胖,自助餐要以法式西餐为主。 pic.twitter.com/4y3zdlsmWu
— 作家崔成浩 (@cuichenghao7) October 9, 2025


