Hlavní obsah

Kim řídil simulovaný „jaderný protiútok“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un řídil vojenské manévry nacvičující jaderný protiútok, čímž vyslal jasné varování nepřátelům KLDR, uvedla v úterý severokorejská státní tisková agentura KCNA. Do cvičení byly nasazeny mimořádně velké salvové raketomety.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (uprostřed) na archivním snímku z loňského roku.

Článek

Cvičení pod dohledem severokorejského vůdce se konalo v pondělí a Kim si pochvaloval přesnost raket, které zasáhly cíl vzdálený 352 kilometrů, uvedla KCNA podle agentury Jonhap. KCNA také uvedla, že velké salvové raketomety budou hrát „významnou roli v podstatném posílení schopnosti rychlého protiútoku státních jaderných sil“. Tyto raketomety vypalují rakety, jež mohou nést jaderné hlavice. V jejich dostřelu je celá Jižní Korea.

Během manévrů jednotky nacvičovaly přechod do jaderného protiútoku v případě, že je vydán nejvyšší stupeň jaderného poplachu Hwasan. Poprvé se prověřila funkčnost celostátního systému řízení jaderných zbraní, nazývaného „jaderná spoušť“.

„Cvičení je jasným varovným signálem nepřátelům vzhledem k tomu, že bylo provedeno v době nepřátelského vojenského vydírání KLDR, které bylo spácháno extrémně provokativním a agresivním způsobem,“ uvedla agentura KCNA. Právě se koná pravidelné dvoutýdenní společné cvičení jihokorejských a amerických sil, které ukazuje připravenost obou spojenců reagovat na severokorejské hrozby. V reakci na rostoucí hrozbu, jakou představuje severokorejský zbrojní program, zintenzivnila Jižní Korea vojenská cvičení se Spojenými státy, do kterých se zapojilo i Japonsko.

KLDR vypálila balistické rakety do Japonského moře. Letěly 300 km

Svět

Severní Korea v pondělí podle jihokorejské armády odpálila několik balistických raket krátkého doletu do Japonského moře. Soul uvedl, že severokorejští vojáci rakety odpálili z oblasti kolem Pchjongjangu a ty že uletěly vzdálenost asi 300 kilometrů. Už v pátek testovala novou hlavici střely s plochou dráhou letu.

Severní Korea poměrně často testuje svoje rakety; balistickou střelu středního doletu odpálila do Japonského moře naposledy začátkem tohoto měsíce a krátce nato Pchjongjang oznámil, že úspěšně otestoval novou hypersonickou raketu středního doletu na tuhé palivo, která je podle expertů určená k zasahování vzdálených cílů na tichomořském ostrově Guam, což je autonomní území Spojených států.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazují Severní Koreji, aby odpalovala balistické rakety, bez ohledu na jejich dosah, vzhledem k tomu, že mohou nést jadernou hlavici. Pchjongjang však rezoluce opakovaně porušuje.

Severní Korea vypálila balistické rakety. Stejné dodala Rusku

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám