Hlavní obsah

Jihokorejští vyšetřovatelé už nemohou vyslechnout odvolanou prezidentku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejští vyšetřovatelé nemohou v korupčním skandálu prezidentky vyslýchat přímo odvolanou hlavu země Pak Kun-hje. Prokuratura žádala prodloužení lhůty vyšetřování o 30 dní, ale prozatímní prezident Hwang Kjo-an to zamítl. V pondělí o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Odvolaná jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje

Článek

Vyšetřování skončí v úterý a prezidentku, kterou dočasně odvolali v prosinci, tak nestihnou vyslechnout. „Zvláštní úřad prokuratury lituje, že nemůže být proveden výslech prezidentky. Výsledkem je hluboce zklamán,“ uvedl mluvčí úřadu.

Pětašedesátiletou prezidentku Pak Kun-hje v prosinci kvůli korupčnímu skandálu dočasně odvolal parlament. [celá zpráva]

O jejím dalším setrvání ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud. Verdikt se očekává příští měsíc. Pokud by byla prezidentka odvolána, může být obviněna.

Důvodem odvolání prezidentky je její kontakt s důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Přítelkyně hlavy státu čelí i podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které sama řídila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám