Hlavní obsah

JAR odchází kvůli Súdánu z Mezinárodního trestního soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Jihoafrická republika vypovídá své členství v Mezinárodním trestním soudu (ICC). Vyplývá to z vládního dokumentu, o němž v pátek informovala agentura Reuters. JAR čelila kritice, že nezadržela súdánského prezidenta Umara Bašíra, kterého ICC stíhá pro závažné zločiny.

Foto: Irada Humbatova , Reuters

Súdánský prezident Umar Bášir, kvůli němuž JAR vystupuje z ICC.

Článek

„Jihoafrická republika shledala, že její závazky ve vztahu k mírovému řešení konfliktů jsou občas neslučitelné s výkladem Mezinárodního trestního soudu,” stojí podle Reuters v dokumentu, jehož doručení mluvčí OSN odmítl potvrdit. Dokument podepsaný jihoafrickým ministrem zahraničí je datován 19. října.

Záměr vystoupit z ICC oznámila JAR už loni poté, co Pretorie sklidila kritiku za to, že nezadržela Bašíra, když byl v zemi krátce na návštěvě. [celá zpráva] Jihoafrický nejvyšší odvolací soud tehdy uvedl, že vláda Jacoba Zumy porušila závazky vůči ICC, a jednala tak protizákonně.

Bašíra ICC stíhá kvůli podezření ze spáchání genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. [celá zpráva]

Vystoupení z ICC nedávno oznámilo i středoafrické Burundi. Politicky motivované násilí na jeho území soud vyšetřuje.

ICC je první stálý nezávislý mezinárodní trestní tribunál. Sídlí v nizozemském Haagu a jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů na celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám