Hlavní obsah

Japonský poslanec měl v zemi zavádět kasina, zatkli ho pro podezření z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Poslanec japonské vládní Liberálnědemokratické strany (LDP) Cukasa Akimoto byl ve středu zatčen kvůli podezření, že přijal úplatky v přepočtu za 782 000 Kč od čínské firmy, která měla zájem zřídit v Japonsku kasino. Akimoto byl odpovědný za vládní plán zřídit v zemi kasina, uvedly stanice BBC a agentura Reuters.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Propagace kasin na symposiu v Tokiu

Článek

Akimoto, který byl do října členem kabinetu premiéra Šinzóa Abeho, byl odpovědný za kontroverzní vládní plán zavést v zemi kasina. Japonský parlament dokončil proces legalizace kasin po dlouhé debatě loni.

Poslanec čelí obvinění, že dostal od tří zaměstnanců čínské firmy podnikající v oblasti hazardních her 27 500 dolarů v hotovosti. Také celé jeho rodině loni v únoru zaplatila dovolenou za 6500 dolarů na Hokkaidu, kde měla firma ve vesnici Rusucu vybudovat resort s hernami a kasinem. Už loni v prosinci navštívil Akimoto sídlo firmy v Šen-čenu a byl vzat na výlet do kasina v Macau.

Společnost, která se prostřednictvím úplatků snažila Akimota ovlivnit, nebyla oficiálně jmenována. Podle veřejnoprávní televize NHK ale šlo o čínskou sázkovou kancelář 500.com se sídlem v čínském Šen-čenu, která je kotovaná na newyorské burze.

Trojice, která poslance měla uplácet, byla ve středu rovněž zadržena. Podle novin Japan Times jde o zaměstnance firmy Ženga Si a dva poradce, Masahika Konnoa a Kacunoriho Nakazatu. Všichni jsou stíháni za to, že do země přivezli nadlimitní množství valut a neoznámili to. Bez ohlášení se smí přivézt jen valuty v hodnotě milion jenů (210 000 korun).

Kasina mají pomáhat ekonomice

Akimoto, jehož kancelář byla prohledána už minulý týden, jakoukoli vinu opakovaně popřel, ze strany ale okamžitě odešel. „Nikdy jsem nebyl zapleten do ničeho špatného,” uvedl na Twitteru.

V rámci vyšetřování stejného případu policie také prohledala kancelář dalšího zákonodárce LDP Takakiho Širasuky.

Otevření kasin má pomoci zpomalené japonské ekonomice po nadcházejících olympijských hrách. Přestože jejich otevření nemá podporu většiny občanů, poslanci v roce 2016 souhlasili s otevřením kasin v hotelech a konferenčních centrech. Žádné povolení ale dosud vydáno nebylo a resort na Hokkaidu se zatím stavět nebude kvůli dopadu na životní prostředí.

Odpůrci kasin se obávají hlavně možného nárůstu kriminality a závislostí na hazardních hrách. Zastánci naproti tomu argumentují posílením turismu a podporou ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám