Hlavní obsah

Japonská pobřežní hlídka nalezla deset mrtvých ze ztracené výletní lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátrání po výletní lodi, která se ztratila v sobotu u japonského severního ostrova Hokkaidó, pokračuje druhým dnem. Pobřežní hlídka v neděli oznámila, že nalezla deset z 26 lidí, jež byli na palubě. Všichni nalezení byli prohlášeni za mrtvé. Pátrání pokračuje.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Poloostrov Širetoko u severního ostrova Hokkaidó. Ilustrační foto

Článek

Úřady ztratily kontakt s posádkou výletní lodi KAZU I poté, co v tísňovém volání oznámila, že voda zaplavila příď a loď se začíná naklánět. Na palubě bylo 24 cestujících včetně dvou dětí a dva členové posádky. Lidé na palubě měli podle posádky oblečené záchranné vesty.

Asi po 19 hodinách pátrání byli nalezeni v bezvědomí první čtyři lidé a byli přepraveni „do lékařské péče“. Později pobřežní stráž informovala o nalezení dalších pěti lidí, přičemž jejich zdravotní stav nezmínila. Podle televize NHK byly z první čtveřice tři osoby vyzvednuty z moře, čtvrtá oběť neštěstí se našla ve skalnatém terénu na pobřeží.

Japonská pobřežní stráž pátrá po ztracené výletní lodi

Svět

V neděli dopoledne pobřežní stráž potvrdila, že nehodu nepřežilo sedm mužů a tři ženy. Pátrání po dalších pokračuje.

Loď se plavila v chladných vodách u poloostrova Širetoko. V tuto roční dobu se teplota vody pohybuje jen pár stupňů Celsia nad nulou a již po pár minutách v takto chladné vodě lidé začínají ztrácet vědomí. Kvůli skalnatému pobřeží je zase okolí poloostrova známé jako náročné místo pro plavbu na lodi.

Spojení s lodí bylo podle všeho ztraceno za silného větru a velkých vln. Místní rybáři se předtím kvůli špatným podmínkám vrátili se svými čluny do přístavu. Spekuluje se o tom, že výletní loď v neklidných vodách narazila do skal a při nárazu se jí poškodil trup.

Média podotýkají, že KAZU I havarovala už loni, když v červnu narazila na dno v blízkosti přístavu. Tehdy se incident obešel bez mrtvých či zraněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám