Hlavní obsah

Indonéská sopka už chrlí lávu. Zastavila provoz mezinárodního letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indonéské ministerstvo dopravy ve čtvrtek po několika dalších silných erupcích sopky Ruang uzavřelo mezinárodní letiště Manado, které je od vulkánu vzdálené asi 100 kilometrů. Sopka je činná od úterý, kdy vychrlila vysoko do ovzduší sopečný popel. Od noci na čtvrtek se z ní valí láva, píše agentura AFP.

Výbuch sopky Ruang v Indonésii doprovázejí zábleskyVideo: Reuters

 
Článek

„V noci na čtvrtek sopka vychrlila materiál, začaly tu padat kamínky. Lidé se sami začali evakuovat, ale panoval tu zmatek,“ uvedl vedoucí záchranářů Jandry Paendong. Příkaz k opuštění svých domovů dostalo zatím 11 tisíc lidí. Padající kamínky poškodily nemocnici a několik dalších budov.

Okolo soptícího vulkánu úřady vytyčily šestikilometrový bezpečnostní perimetr, kam je zákaz vstupu.

Na sociálních sítích se přesto objevují záběry lávy vytékající z Ruangu. Jsou na nich dobře viditelné blesky, které erupce provázejí, aniž by v oblasti panovala bouřka. Důvodem je statická elektřina, která vzniklá třením prachových částic v hustých mračnech popela ve vrstvách blíže k Zemi.

Podle jiné teorie blesky vznikají, když sopečný mrak dosáhne do stratosféry. Tehdy se na jeho vrcholku tvoří ledové krystaly z vodní páry, kterou vynáší erupce. Led pak produkuje blesky stejným způsobem, jako to dělají bouřkové mraky.

Foto: Reuters

Výbuch sopky Ruang v Indonésii doprovázejí záblesky

Letiště Manado slouží pro mezinárodní i regionální lety. Nízkonákladová společnost Air Asia kvůli ohrožení zrušila lety na devět letišť v oblasti, píše agentura Reuters. Aerolinky Malaysia Airlines zrušily celkem 19 letů.

Indonésie leží v takzvaném tichomořském ohnivém kruhu - geologicky nejaktivnější oblasti na Zemi, kde jsou sopečné výbuchy a zemětřesení časté. V Indonésii se nachází přibližně 130 aktivních sopek.

Foto: Profimedia.cz

Sopka Ruang chrlí lávu.

Na Islandu opět vybuchla sopka Fagradalsfjall, mezinárodní letiště to neohrožuje

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám