Hlavní obsah

Indonéská policie zřejmě zastřelila hlavu místní teroristické sítě

– Jakarta

Nejhledanější terorista Indonésie zřejmě padl při přestřelce s policií v obci Temanggung na Jávě. Policie se domnívá, že zastřeleným mužem by mohl být právě jeden z vůdců muslimské teroristické sítě Noordin Top, o němž se domnívá, že je zodpovědný za bombové útoky na americké hotely v Jakartě. S odvoláním na policejní zdroje o tom informovala v sobotu agentura Reuters.

Článek

"Byl zastřelen," prohlásil jeden z policistů, který se podílí na vyšetřování červencových teroristických útoků proti hotelům Marriott a Ritz-Carlton, při nichž v Jakartě zemřelo devět lidí a dalších 53 bylo zraněno. Vyšetřovatelé z organizace útoků podezřívají právě Noordina Topa. [celá zpráva]

Policie zahájila v pátek sérii razií v centrální Jávě. Top byl údajně zastřelen v obci Temanggung, která je vzdálena více než 400 kilometrů jihovýchodně od indonéského hlavního města. Strážci zákona prý nejprve zatkli na tržišti v Temanggungu dva Topovy osobní strážce, kteří je poté dovedli k domu, kde se vůdce teroristické sítě měl skrývat.

Na televizních záběrech bylo vidět asi sto plně vyzbrojených policistů ze speciálního protiteroristického útvaru, jak obkličují dům s červenou střechou. Po šestnáctihodinovém obléhání policie zaútočila a při krátké přestřelce prý zemřeli tři ozbrojenci, jedním z nich měl být i Top. Podle některých spekulací vůdce teroristů spáchal sebevraždu, když se ocitl v bezvýchodné situaci.

Policie: Padl klíčový muž

Policie zatím Topovu smrt oficiálně nepotvrdila. Požádá prý jeho rodinu o vzorky DNA, aby tak mohla učinit. Pokud se smrt Noordina Topa potvrdí, znamenalo by to podle agentury AP velký úspěch v indonéském boji proti terorismu a snížení pravděpodobnosti dalších útoků. Podíl Topa na plánování, finančním zabezpečení útoků a motivování sebevražedných atentátníků je totiž považován za klíčový.

Indonéský prezident Susilo Bambang Yudhoyono novinářům sdělil, že byl informován o probíhající operaci "na podporu práva a vymýcení terorismu," o Topovi se ale nezmínil. Přesto ocenil práci policie. "Vyjadřuji svou nejvyšší vděčnost a uznání lidem za jejich vynikající výsledky během operace," prohlásil.

Profil teroristy Noordina Topa

BODY {font-family:Geneva CE, Arial;font-size:x-small;} .size1 {font-family:Geneva CE, Arial;font-size:xx-small;} .nadpis {font-family:Geneva CE, Arial;color:#0086DF;font-weight:bold;font-size:medium;}

Noordin Top se narodil v Malajsii a je podezřelý, že stojí za největšími teroristickými útoky v Indonésii v posledních zhruba pěti letech. Tento bývalý účetní a učitel matematiky prý plánoval bombové útoky proti hotelu Marriott v Jakartě v roce 2003, proti budově australské ambasády v Jakartě v roce 2004 a také útok na Bali v roce 2005.

Spolu s Azaharim Husinem, kterého policie zabila v roce 2005, byl Top považován za vůdce Jemaah Islamiyah. Indonéská policie zatkla od roku 2002 více než 200 ozbrojenců napojených na tuto teroristickou organizaci.

Při druhé razii v sobotu policie zastřelila dva ozbrojence a objevila na 500 kilogramů výbušnin v jakartské čtvrti Bekasi. Dům, ve kterém se radikálové skrývali, se prý nachází jen pět kilometrů od sídla prezidenta, na které podle mluvčího indonéské policie plánovali ozbrojenci sebevražedný útok automobilem. Důvodem měla prý být poprava útočníků z Bali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám