Hlavní obsah

Indie vyslala torpédoborce do Arabského moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indické námořnictvo oznámilo, že po sérii útoků na obchodní lodě nasadilo v Arabském moři tři torpédoborce, jedním z nich je INS Imphal, a průzkumné letadlo. Mají sloužit jako odstrašení a pomáhat chránit obchodní lodě. Informovaly o tom v úterý agentury Reuters a AFP.

Foto: Profimedia.cz

Torpédoborec INS Imphal

Článek

„Vzhledem k nedávným útokům v Arabském moři indické námořnictvo rozmístilo v různých oblastech torpédoborce s řízenými střelami,“ uvedlo indické námořnictvo s tím, že cílem operace je „udržet odstrašující přítomnost“. Spolu s trojicí válečných lodí bude v oblasti operovat také námořní hlídkový letoun Boeing P-8I Poseidon.

Zpráva přichází po sérii útoků na obchodní i vojenské lodě v Rudém moři, k nimž se přihlásili jemenští šíitští povstalci podporovaní Íránem, známí jako Húsíové. Útoky jsou podle nich projevem podpory Palestincům v Pásmu Gazy, kde se Izrael snaží vymýtit teroristické hnutí Hamás po jeho útoku na Izrael ze 7. října.

Minulý týden zasáhl tanker s chemikáliemi u pobřeží Indie pravděpodobně bezpilotní letoun a způsobil na palubě požár. Indické námořnictvo uvedlo, že vyšetřuje incident spojený s tímto plavidlem, které nyní kotví v Bombaji. Írán popřel tvrzení Spojených států, že stojí za tímto útokem.

Střela vypálená Húsíi z Jemenu zasáhla v Rudém moři norský tanker, loď vzplála

Blízký a Střední východ

Útoky přiměly loďařské společnosti pozastavit tranzit přes Rudé moře a volit náhradní plavební trasy kolem Afriky. USA usilují o vytvoření široké námořní koalice, která by lodě plující Rudým mořem chránila.

Dánská námořní přepravní společnost Maersk, která odklonila své lodě z Rudého moře, v neděli oznámila, že po ustavení námořní koalice obnoví přepravu přes Suezský průplav.

Útoky omezily lodní dopravu v Rudém moři, Maersk tudy už nepopluje

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám