Hlavní obsah

Hongkong od 30. ledna ruší karanténu pro lidi nakažené covidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong od 30. ledna ruší povinnou pětidenní karanténu pro lidi nakažené covidem, jedno z posledních omezení v boji proti pandemii. Město pod čínskou správou tak následuje obdobný krok Pekingu, který karanténu v pevninské Číně zrušil 8. ledna, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Lingfei Tan + Song Han

Hong Kong

Článek

„Rozhodl jsem se zrušit karanténu pro pacienty nakažené covidem. Je to jeden z důležitých kroků na cestě k normalizaci,“ uvedl na čtvrtečním zasedání zákonodárného sboru správce města John Lee. „Vláda by měla přejít od jednoznačného řízení k takovému, které umožní občanům, aby sami rozhodovali a přebírali odpovědnost,“ řekl Lee podle serveru South China Morning Post.

Lee uvedl, že rozhodnutí se opírá o„vědecké poznatky“ a covid-19 se ve městě nešíří rychleji ani po otevření hranic Číny před dvěma týdny. Hongkong teď bude ke covidu přistupovat stejně jako k jiným respiračním onemocněním, dodal Lee.

Obyvatelé Hongkongu ale nadále musí nosit roušky, s výjimkou fyzického cvičení.

Přísná pravidla spojená s politikou nulového covidu v zemi platila bezmála tři roky. Minulý týden Čína poprvé od začátku pandemie obnovila vysokorychlostní železniční spojení mezi Hongkongem a pevninskou částí země, kde se covid po uvolnění restrikcí rychle šíří. K nové vlně nákaz přispívá i pohyb lidí kvůli oslavám lunárního nového roku.

Bývalo to nejnavštěvovanější město světa. Teď se snaží přilákat turisty stůj co stůj

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám