Hlavní obsah

Hlavní město KLDR je v lockdownu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang

Severokorejské úřady na pět dnů uzavřely hlavní město Pchjongjang kvůli prudkému nárůstu nespecifikovaných respiračních infekcí, uvedl ve středu jihokorejský server NK News zaměřený na Severní Koreu. Odvolal se na sdělení severokorejských úřadů .

Foto: Cha Song Ho, ČTK/AP

Severokorejci při oslavě korejského lunárního Nového roku s rouškami.

Článek

Ve sdělení není zmíněn covid-19. Uvádí, že respirační nemoci včetně nachlazení se aktuálně šíří.

Obyvatelům je nařízeno zůstat doma až do nedělního večera a několikrát denně si měřit teplotu. Jde o první lockdown po osmi měsících. Během něj by však měly dál fungovat továrny a přerušena by neměla být ani práce na velkých stavbách.

Protože o lockdownu severokorejská média zatím oficiálně neinformovala, není jasné, jestli se opatření týká i nějakých dalších měst.

Podobné nařízení bylo vydáno v květnu 2022, kdy se v Severní Koreji začaly objevovat první případy covidu-19. Loni nebylo uvedeno, jak dlouho měla uzávěra trvat, byly to ale asi dva týdny.

Největší oslavy nového lunárního roku od začátku pandemie

Svět

Za informace o epidemii trest smrti

Podle serveru si obyvatelé severokorejského hlavního města dělali tento týden na poslední chvíli zásoby potravin i léků. Úřady také pohrozily trestem smrti těm, kdo budou šířit fámy o epidemii a prodávat na černém trhu nebezpečné léky. Jejich rodiny by byly vypovězeny z metropole.

V úterý státní tisková agentura KCNA oznámila, že v Kesongu zesílila veřejná kampaň, aby „všichni pracující dobrovolně dodržovali protiepidemická opatření v práci i v životě“.

I když Pchjongjang nezmínil covid-19, je velmi pravděpodobné, že by se tam mohl rozšířit z Číny, která od prosincového uvolnění restrikcí čelí rychle se šířící epidemii této nemoci.

KLDR dlouho nepřiznávala, že by v zemi objevil koronavirus. První případy covidu-19 přiznala až loni, ale v srpnu ohlásila vítězství nad virem.

Země nikdy neoznámila, kolik lidí se nakazilo koronavirem SARS-CoV-2, protože nikdy nezavedla rozsáhlé testování, neboť ani neměla dost testů.

Místo toho uváděla denní počty pacientů s horečkou, která je jedním z projevů nemoci. Do 29. července, kdy statistiku přestala zveřejňovat, jich bylo 4,77 milionu.

Státní média dál informovala o protipandemických opatřeních v rámci boje s respiračními onemocněními včetně chřipky.

V Číně zemřelo kvůli koronaviru téměř 60 tisíc lidí během jednoho měsíce

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám