Hlavní obsah

Hlaste nám špióny, zaplatíme vám, vybízí Peking své obyvatele

Peking

Obyvatelé čínského hlavního města Pekingu si mohou přivydělat až půl miliónu jüanů (1,8 miliónu korun), když pomohou odhalit cizího špióna. Úřady lidi vyzvaly, aby pomohli s „postupným vybudováním železné Velké zdi pro boj se zlem a špióny“, upozornila v pondělí BBC.

Foto: Profimedia.cz

Žena na pekingském náměstí Nebeského klidu

Článek

Úřady zahájily tzv. kampaň za uvědomění už loni, teď ale chtějí lidi více motivovat, aby byli vůči zahraničním agentům v čínské metropoli bdělejší. Radnice nově upozornila, že lidé mohou udávat své tipy na horké lince, anebo využít poštu, pokud se nechtějí na policii dostavit osobně.

Odměnou jim bude 10 až 500 tisíc jüanů, podle toho, jak užitečné informace podají, napsal list Beijing Daily.

Peking - centrum inovací a středisko vlády - je podle čínských úřadů „prvořadým cílem „zahraničních špionážních služeb a dalších, kdo se urputně snaží o infiltraci, podvratnou činnost, rozdělení, destrukci a krádež“.

Úřady podle BBC uvedly, že v lednu skupina rybářů během výlovu v provincii Ťiang-su našla „neidentifikovatelný předmět popsaný cizími slovy“. Poté, co ho předali policii, bylo zjištěno, že se jedná o „špionážní zařízení sbírající data o Číně“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám