Hlavní obsah

Hladoví vesničané v Kamerunu kradou lvům jejich kořist

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hladoví vesničané v Kamerunu kradou divokým lvům jejich ulovenou kořist přímo před nosem. Takové jednání může mít podle ekologických organizací výrazně negativní dopad na početní stav lví populace, informovala dnes BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kleptoparazitismus, tedy přisvojování si cizí potravy, se obvykle objevuje mezi predátory, jako jsou lvi, hyeny nebo gepardi. Počet případů, kdy kleptoparazitismus provozují i lidé, však podle ochránců přírody stoupá.

"Z rozhovoru s příslušníky kmene Bororo jsme se dozvěděli, že odhánění lvů od jejich kořisti například za pomoci ohně je u nich poměrně běžným zvykem," uvedl Hans de Iongh z univerzity v Leidenu.

"Šelmy vynaloží velkou energii, aby svou kořist uštvali. Když jim je odcizena, nemohou energetický úbytek kompenzovat. Domníváme se, že takové chování může mít velký dopad na populaci lvů, kteří jsou už beztak ohroženi vyhynutím," dodal. 

Počet lvů ve volné přírodě stále klesá. Například v národním parku Waza v Kamerunu se snížil z asi padesáti až šedesáti jedinců v devadesátých letech na 12 až 20 v roce 2008. Za úbytek mohou především pytláci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám