Hlavní obsah

Facebook odvolal cenzuru slavné fotografie „napalmové dívky”

Ikonická fotografie nahé devítileté vietnamské holčičky, která po napalmovém útoku utíká po silnici, obletěla celý svět jako výraz válečných hrůz. Globální komunitní síť Facebook však v dokumentu neviděla válečné memento, ale snímek porušující firemní pravidla, která zakazují zveřejňování nahoty. Proto jej ze svých stránek odstranila. Až masivní protesty na sociálních sítích přiměly Facebook své rozhodnutí vzít zpět.

Foto: Nick Ut, ČTK/AP

Slavná fotografie dívky popálené napalmem

Článek

Do Facebooku se pustil i největší norský deník Aftenposten, jehož šéfredaktor Espen Egil Hansen poslal šéfovi Facebooku Marku Zuckerbergovi mailem otevřený dopis. „Zjišťuji, že zneužíváte svou moc. Nechce se mi věřit, že jste to dobře promysleli,“ zdůraznil Hansen. Současně vyjádřil „rozhořčení a zklamání“ nad tím, že nejdůležitější světové médium „omezuje svobodu namísto toho, aby se ji snažilo rozšiřovat“.

Na Facebooku snímek umístil norský autor Tom Egland jako součást kolekce sedmi známých válečných fotografií. Facebook vzápětí jeho účet zablokoval a podobný osud stihl i ty, kteří se Eglanda zastali, včetně zmíněného norského deníku a také norské premiérky Erny Solbergové, která sama ve jménu svobody slova snímek vietnamské holčičky na Facebooku vystavila.

Foto: Cornelius Poppe, ČTK/AP

Do Facebooku se pustil norský deník Aftenposten

Facebook nakonec povolil a od zákazu ustoupil „Obrázek nahého dítěte je za normálních okolností v rozporu s pravidly naší sociální sítě a v některých zemích by dokonce mohl být považován za dětskou pornografii. V tomto konkrétním případě ale uznáváme historický a globální význam tohoto dokumentu,“ vysvětlil mluvčí Facebooku s tím, že je v určitých otázkách těžké hledat rovnováhu.

„Naše řešení nemusí být vždy bezchybná, ale budeme se snažit naše pravidla lépe uplatňovat“, dodal mluvčí.

Snímek popálené vietnamské dívky pořídil 8. června 1972 u vesnice Trang Bang, asi 40 kilometrů severozápadně od tehdejšího Saigonu (dnes Ho Či Minova města) fotograf Nick Ut, jenž pracuje pro americkou tiskovou agenturu Associated Press (AP). Autor za něj dostal Pulitzerovu cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám