Hlavní obsah

Egyptologové objevili skladiště mumií

SAKKÁRA

Třicet mumií najednou objevili archeologové v 2600 let staré hrobce během výzkumů v sakkárské nekropoli na jihozápad od Káhiry. "Hrobka byla nalezena na dně jedenáctimetrové šachty," řekl agentuře AP hlavní egyptský archeolog Zahi Hawas.

Článek

Celkem 22 mumií bylo nalezeno ve výklencích ve stěnách hrobky. Osm bylo  uloženo v sarkofázích. Je možné, že další mumie budou v tomto "skladišti" ještě objeveny.

Archeologové zatím otevřeli pouze jeden sarkofág a nalezli v něm mumii poškozenou zubem času. Podle Hawasova asistenta Abdela Hakima Karara pocházejí mumie z období kolem roku 640 př. n. l., tedy z období, kdy Egyptu vládla poslední domácí dynastie, která byla svržena po vpádu Peršanů.

Vědci se nyní budou snažit určit identitu nebožtíků, jejichž ostatky se dochovaly. Na otevřeném sarkofágu zatím rozluštili jen jméno Badi N Huri. "Mohl to být někdo významný, ale nikde jsme nenašli titul," řekl Karar s tím, že ukládání mumií ve výklencích nebylo v té době obvyklé.

V Sakkáře, která je známá především díky stupňovité Džosérově pyramidě, probíhají vykopávky již 150 let. Tato nekropole je spojena především s nálezy z dob Staré říše před 4300 lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám