Hlavní obsah

Dvojitý útok v Mogadišu má až 16 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Při dvojím pumovém útoku v somálské metropoli Mogadišo v sobotu zahynulo nejméně 13 lidí a zraněno bylo dalších 17 osob. S odvoláním na policii to oznámila agentura Reuters. Agentura AP s odvoláním na policii oznámila, že mrtvých je 16. K atentátu se přihlásilo hnutí aš-Šabáb, které usiluje o vytvoření Islámského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při pumovém útoku v Mogadišu zemřelo nejméně 13 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Poblíž prezidentské rezidence a národního divadla v Mogadišu nejprve vybuchl automobil, později se poblíž ozvala exploze další nálože v autě.

Podle zdroje Reuters jsou mezi oběťmi obou výbuchů civilisté i vojáci. O život přišel také somálský novinář pracující pro televizi Univarsal Somal, která má sídlo v Londýně, dva strážci a řidič, který pracoval pro místní televizi. Mezi zraněnými je poslanec a zástupce mogadišského starosty.

Jeden z policistů řekl, že první nálož explodovala na kontrolním stanovišti vzdáleném asi 400 metrů od rezidence.

Aš-Šabáb se hlásí k Al-Káidě a do roku 2011 ovládl 80 procent území Somálska včetně Mogadiša. Do boje proti němu nastoupily jednotky Africké unie a postupně radikály vytlačily z velkých měst včetně metropole.

Nyní působí hlavně ve venkovských oblastech a svou činnost neomezuje jenom na Somálsko, ale i na jiné země ve východní Africe. Jeho lidé v regionu pozabíjeli tisíce obyvatel.

Do boje proti Aš-Šabábu se zapojila po boku somálské armády a jednotek Africké unie také armáda Spojených států. Letos provedla na cíle Šabábu 47 náletů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám