Hlavní obsah

Do brazilského parlamentu vtrhly desítky demonstrantů

Brasilia

Do brazilského parlamentu v hlavním městě Brasilii pronikla ve středu skupina asi 60 protivládních demonstrantů. Dostali se až do jednacího sálu, kde podle informací brazilského deníku Globo vykřikovali protikorupční hesla, kritizovali poslance za to, že v zemi zavádějí komunismus, a vyzývali k vojenskému zásahu.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Protest proti brazilské vládě, asi 60 demonstrantům se podařilo proniknout do parlamentu.

Článek

Demonstranti obsadili místa v čele sálu, kde sedává předseda parlamentu a další představitelé dolní komory, a odmítali odejít. Nereagovali na výzvy bezpečnostní služby a u předsednických lavic tak došlo ke strkanici. Jeden z účastníků protestu na členy ochranky plival.

Deník Globo uvedl, že protestující vyzývali k vojenskému zásahu, protože poslanci prý v Brazílii zavádějí komunistické pořádky. Nesouhlasí ani se změnami v protikorupčních zákonech. Přednesli také manifest, v němž kritizovali "superplaty" státních úředníků nebo vzdělávání "plné ideologie".

Konflikt přišli řešit i poslanci. Snažili se demonstranty přesvědčit, aby ze sálu odešli. Jeden ze zákonodárců výtržníky kritizoval za volání po vojenském zásahu a prohlásil, že nerespektují demokracii.

Zatím není jasné, jak protest dopadl a zda jeho účastníky čeká nějaký postih.

Reklama

Výběr článků

Načítám