Hlavní obsah

Dívka v Uzbekistánu zmlátila dva muže, policie případ odložila

Policie v Uzbekistánu ukončila trestní stíhání třiadvacetileté studentky Gulsanam Aližonovové, která zbila dva muže poté, co ji slovně napadli. Případ vzbudil ve středoasijské zemi, kde obvyklejším problémem bývá násilí na ženách, mimořádnou pozornost. Za studentku se přimluvila řada známých osobností včetně vlivné starší dcery prezidenta Šavkata Mirzijojeva.

Foto: Stringer, Reuters

Gulsanam Aližonovová

Článek

Aližonovové, která trénuje box, karate a taekwondo, hrozilo až pět let vězení za to, že na počátku léta zbila dva muže ve věku 30 a 33 let. Video z incidentu se objevilo na sociálních sítích a debatovalo se o něm na internetu, než policie minulý týden oznámila, že mladou ženu identifikovala a že ji stíhá za výtržnictví.

Tento krok vyvolal pobouření veřejnosti. Dívka tvrdila, že jen bránila svou čest, když jí jeden muž nadával za to, že je podle něj nevhodně oblečena, do šortek a trička, za které ji popadl. „Pak vypukl boj, ale já jsem se jen bránila,“ řekla serveru Daryo. Mladá žena dodala, že ještě více se jí dotklo, že útočník urážel její matku, která je vážně nemocná. Když útočníkovi zasadila několik úderů, pokusil se zasáhnout i jeho společník. Muže zbila a ještě jej pronásledovala, než utekl.

Řada blogerů a osobností veřejného života včetně prezidentovy dcery Saidy Mirzijojevové kritizovaly policii za stíhání Aližonovové a stavěly tento postup do protikladu se shovívavým přístupem k domácímu násilí, pokud se jej dopouštějí muži na ženách v této bývalé sovětské republice.

Policie počátkem tohoto týdne oznámila, že od stíhání studentky upustila, když se za Aližonovovou zaručily mládežnické organizace, a také se zřetelem na její dosud čistý trestný rejstřík, sportovní úspěchy a práci dobrovolnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám