Hlavní obsah

Děti čekající na záchranu v amazonské džungli chránil pes Wilson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice dětí, které přežily 40 dní v kolumbijské džungli, nebyla celou dobu tak docela sama. V nehostinné amazonské divočině malé trosečníky chránil pes. Belgického ovčáka do džungle přivedli záchranáři, Wilson ale záhy zmizel. Evidentně se rozhodl pátrat sám. Děti našel, pak se ale sám ztratil.

Pes Wilson měl část pobytu chránit děti ztracené v kolumbijské džungli.Video: AP

 
Článek

Na pomoc čtyřnohého záchranáře upozornily dvě z dětí – 13letá Lesly a 9letá Soleiny, které teď Wilsona kreslí v nemocnici, kde se spolu se zbylými dvěma sourozenci (4letým Tienem Norielem a roční Cristin) zotavují ze silné podvýživy. Obrázky se psem předaly armádnímu veliteli s prosbou, aby je odnesl pánovi jejich chlupatého patrona.

Na obrázku třináctileté Lesly je namalovaný pes vedle řeky plné ryb, stromu, žlutých květin a slunce svítícího na cestu. Obrázek 9leté Soleiny je podobný. Zobrazuje Wilsona vedle květiny a sluníčka s kolumbijskou vlajkou a nápisem „vždy požehnán“.

Dědeček zachráněných dětí Narciso Mucutuy řekl novinářům, že malují, aby se vyrovnaly s prožitým traumatem. „Nechávají je malovat. Je to něco, co jim má pomoci vyjádřit, co cítí“.

Děti zachráněné z džungle v nemocnici moc nemluví. Ale chtějí si hrát

Zahraniční

Belgický ovčák Wilson s dětmi nebyl celou dobu. Podle informací médií, které vycházejí z líčení zachráněných dětí, s nimi strávil několik dní. Muselo to být někdy po 8. červnu, kdy se ztratil svému psovodovi. Všichni se shodují, že má na záchraně dětí nepopiratelný podíl.

V Kolumbii po 40 dnech našli děti ztracené po pádu letadlaVideo: Reuters

„Wilson nám poskytl indicie. Díval se na nás a chtěl nám něco sdělit. Pak zmizel v džungli,“ vybavuje si poslední kontakt s ovčákem psovod Carlos Andres Villegas.

Pohřešovaného Wilsona si všiml i další psovod. „Snažil se ho uklidnit a přilákat zpět, ale vylekal se a utekl zpátky do džungle, pak už ho nikdo neviděl,“ dodal Villegas.

Zřejmě našel děti a několik dní s nimi pobyl. Pak zmizel. Kde je mu konec, ale není jasné. V džungli se po něm stále pátrá.

Foto: Profimedia.cz

Pes Wilson na archivním snímku

Zachránil je domorodý původ

Indicie neposkytl jen pes, ale také samotné děti, které jsou příslušníky domorodého etnika. Podle kolumbijských úřadů zejména nejstarší dívenka dobře věděla, jak se v divoké přírodě chovat, co jíst a kde hledat vodu. Děti za sebou navíc záměrně nechávaly stopy, a to zejména na místech, kde přespávaly.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

V Kolumbii zachránili děti ztracené v džungli po pádu letadla.

To ale neznamená, že jim v džungli nehrozilo nebezpečí. Ohrozit je mohly tlupy ozbrojenců, které se v oblasti pohybují, divoká zvířata a vlastní panika. Před divokou zvěří a panikou se trosečníky snažil ochránit Wilson. V době, kdy s nimi nebyl, děti udělaly jednu chybu. Slyšely blízko záchranáře, vyděšené se ale schovaly a nejmladšímu dokonce zakryly ústa.

Čtveřice dětí byla pohřešována od 1. května, kdy se s nimi zřítila Cessna 206, ve které spolu s matkou a dalším dospělým cestovaly z místa zvaného Araracuara do asi 350 kilometrů San Jose del Guaviare.

Pilot a dva dospělí (včetně matky) po nehodě zahynuli. Matka jim prý předtím, než zemřela, řekla, ať nezůstávají na místě a pokusí se najít pomoc. A dokázaly to. Zachránit se je podařilo minulý týden, po 40 dnech horečnatého pátrání.

Hrdinka Lesly. Děti po pádu letadla vedla 40 dní džunglí 13letá dívka

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám