Hlavní obsah

Demonstranti v Hongkongu zapálili kancelář agentury Nová Čína

Hongkong

I v sobotu pokračovaly velké protičínské protesty v Hongkongu. Do ulic vyšly tisíce lidí, většinou se zakrytými obličeji, i když to zákon zakazuje. Mnozí měli halloweenské masky. Policie proti nim použila slzný plyn a vodní děla. Demonstranti také poničili kancelář čínské státní tiskové agentury Nová Čína, uvedla agentura AP. Kvůli protestům oblast upadla do recese.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Hongkongu opět vyšly do ulic tisíce lidíVideo: Reuters

 
Článek

Kancelář Nové Číny ve čtvrti Wan Čchaj napadli demonstranti k večeru. Posprejovali zdi budovy a rozbili okna i dveře. V hale pak zapálili oheň, který museli uhasit hasiči. Bylo to poprvé, co se místní sídlo Nové Číny stalo terčem útoku. Demonstranti také napadli sídla čínských bank a obchodů.

Ještě předtím se policisté střetli s demonstranty u Victoria Parku, kde proti nim použili vodní děla a slzný plyn, když na ně protestující začali házet Molotovovy koktejly. Část demonstrantů blokovala také obchodní čtvrť Causeway Bay, kde demonstrace začala, někteří pak zamířili do centra města. Jiní protestující vztyčovali improvizované barikády ze železných zátarasů a fotbalových branek, další je při tom kryli deštníky.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Policisté v Hongkongu odvádějí jednoho z demonstrantů.

Většina demonstrujících měla navzdory zákazu na obličejích masky. Policisté je před zásahem varovali, že je to nezákonné a že sobotní protest nebyl povolen.

Mnozí z protestujících zpívali britskou a americkou hymnu a volali po nezávislosti někdejší britské kolonie, která se v roce 1997 vrátila pod správu Pekingu. Čínský prezident Si Ťin-pching nicméně v polovině října prohlásil, že kdo se pokusí oddělit od Číny jakoukoli oblast, „zemře, jeho tělo bude rozdrceno a kosti rozemlety na prach”.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Poničený vstup do hongkongské kanceláře Nové Číny

Správkyně Hongkongu oznámila stažení návrhu sporného zákona

Svět

Hongkong v recesi 

Pět měsíců trvající protesty uvrhly Hongkong do největší krize od roku 1997. Jejich spouštěčem byl návrh zákona, který by umožnil vydávat osoby podezřelé z trestné činnosti ke stíhání do pevninské Číny. Ten byl po několika měsících stažen, ovšem otálení přilévalo oleje do ohně protestů a demonstranti začali žádat demokratické reformy, včetně přímé volby správce Hongkongu.

Správkyni Hongkongu opět vypudili z parlamentu

Svět

Nepokoje se odrazily i na ekonomice tohoto asijského finančního centra. Podle vládních údajů zveřejněných ve čtvrtek se Hongkong ve třetím čtvrtletí propadl poprvé od finanční krize v roce 2008 do recese. Vedle protivládních demonstrací k tomu přispěla i americko-čínská obchodní válka. Hrubý domácí produkt (HDP) se za červenec až září snížil proti předchozímu čtvrtletí o 3,2 procent a zaznamenal pokles už druhé čtvrtletí za sebou, a splnil tak technickou definici recese.

Reklama

Výběr článků

Načítám