Hlavní obsah

Dalajláma se vzdává politických funkcí

– Dillí

Tibetský duchovní vůdce dalajláma ve čtvrtek oznámil, že se hodlá vzdát svého postavení v čele tibetské exilové vlády, protože je čas uvolnit místo novému "svobodně zvolenému" vůdci. Své funkce se dalajláma chce vzdát na schůzi exilového tibetského parlamentu ještě tento měsíc.

Článek

"Mé rozhodnutí vzdát se tohoto úřadu neznamená, že se chci vzdát své odpovědnosti," řekl dalajláma v projevu v severoindické Dharamsale, kam se uchýlil v roce 1959 po potlačení protičínského povstání. Odchod z čela vlády podle něj není "projevem malomyslnosti," ale rozhodnutím, jež Tibeťanům prospěje.

"Už v 60. letech jsem opakovaně upozorňoval, že Tibeťané potřebují vůdce zvoleného svobodně tibetským lidem, kterému budu moci předat moc," řekl dalajlama. "Nadešla chvíle tento záměr realizovat."

O jeho úmyslu vzdát se politické činnosti informoval už loni v listopadu dalajlámův mluvčí. [celá zpráva]

Uvedl tehdy, že pětasedmdesátiletá hlava lamaistické církve odejde z politiky, ale nevzdá se své duchovní role.

Dalajláma
Dalajláma je titul nejvyššího představeného tibetské buddhistické školy Gelugpa, již založil učenec Congkhapa. Dalajláma je nejen náboženským, ale i politickým vůdcem Tibeťanů a tibetští buddhisté ho považují za vtělený projev bódhisattvy Avalókitéšvary.
Současný dalajláma je v pořadí čtrnáctým, jeho občanské jméno je Tändzin Gjamccho. Dalajlámou byl prohlášen v roce 1935 ve svých čtyřech letech. Od roku 1959 žije v Indii, kam uprchl před Číňany, kteří o osm let dříve Tibet vojensky obsadili.
Vzhledem k pokračující snaze Pekingu omezit vliv tradic a Tibet počínštit je ohrožen případný následovník dalajlámy. Když dalajláma v roce 1995 jmenoval jedenáctým pančenlámou (druhý nejvyšší duchovní) šestiletého Genduna Nyjmu, chlapec i s rodinou krátce nato zmizel a nikdo o něm už neslyšel. Čínské úřady záhy místo něj jmenovaly Gyaltsena Norbu

Reklama

Související témata:

Související články

Dalajlama: Jsem marxista

K víře v učení německého myslitele Karla Marxe, jehož teorie daly základ socialismu a komunismu, se přiznal tibetský duchovní vůdce dalajlama. Napsala to...

Výběr článků

Načítám