Hlavní obsah

Cyklon Tauktae v Indii dál zabíjel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bombaj

Nejméně 24 obětí si vyžádal v Indii cyklon Tauktae, který na pevninu udeřil v noci na úterý. Dalších přibližně devadesát lidí záchranáři hledají. Podle indické Národní síly pro reakci na katastrofy (NDRF) je však země z nejhoršího venku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indii odklízejí následky cyklonuVideo: Reuters

 
Článek

„Cyklon oslabil a nadále oslabuje. To nejhorší máme za sebou,“ řekl šéf NDRF Satja Narajam Pradhán.

Vinou špatného počasí, které s sebou Tauktae přinesl, se potopila také jedna loď přibližně 60 kilometrů od bombajského pobřeží. Na palubě se nacházelo 261 lidí, 170 z nich se už podle agentury AFP podařilo zachránit.

Cyklon Tauktae už má v Indii 16 obětí. To nejhorší má teprve přijít

Svět

Sedm obětí bylo ve státu Gudžarát, který byl cyklonem nejvíce postižen. Silné lijáky a vichr tady zničily přibližně 16 tisíc domů, vyvrátily zhruba 40 tisíc stromů a vyvracely elektrické vedení. Preventivně bylo v Gudžarátu evakuováno bezmála 200 tisíc lidí.

Bouře napáchala značné škody také ve státech Kérala, Karnátaka, Góa a Maháráštra na jihozápadním pobřeží Indie. V Bombaji způsobila záplavy a v pondělí si vynutila přerušení provozu mezinárodního letiště.

Bouři, která je nejsilnější za posledních více než 20 let, před příchodem nad pevninu doprovázely vichry o rychlosti 180 až 190 km/h a v nárazech až 210 km/h, které po dopadu cyklonu na pevninu zeslábly. Indický meteorologický ústav ale předpovídá i pro další dny husté lijáky v mnoha částech Gudžarátu a Maháráštry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám