Hlavní obsah

Čtyři mrtví po výbuchu na mši na jihu Filipín. Za útokem stojí zřejmě islamisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři mrtvé a 50 zraněných si v neděli vyžádal výbuch během katolické mše v Marawi na jihu Filipín. S odvoláním na místní úřady o tom informuje agentura DPA. Policie vychází z toho, že šlo teroristický útok, za nímž stojí islamisté.

Foto: Lanao Del Sur Provincial Government, Reuters

Následky výbuchu na mši vedené na Mindanao State University

Článek

Výbuch podle zdejších médií přišel zhruba v 7:30 místního času (0:30 SEČ) během mše v tělocvičně univerzity v provincii Lanao del Sur, která je součástí autonomní oblasti Muslimské Mindanao. Bohoslužby se účastnila řada studentů i pedagogů. O život přišli tři ženy a jeden muž.

Univerzita na Facebooku uvedla, že je „zděšena násilným činem, ke kterému došlo během náboženského shromáždění“. Do odvolání přerušila výuku.

Může jít o pomstu

Policie se domnívá, že explozi ve městě, které leží asi 800 kilometrů jižně od Manily, způsobila podomácku vyrobená bomba. Mohlo jít o pomstu za zabití 11 radikálů při páteční ofenzivě armády.

Na Filipínách, které jsou z velké většiny katolickou zemí, se opakovaně odehrávají teroristické útoky, za nimiž bývají islámští radikálové. V roce 2017 filipínská armáda pět měsíců bojovala právě o město Marawi na Mindanau s povstalci údajně spjatými s teroristickou skupinou Islámský stát (IS).

Reklama

Výběr článků

Načítám