Hlavní obsah

Čtyřem lidem hrozí v Indonésii sto ran holí za homosexuální styk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indonéská policie zadržela v provincii Aceh čtyři osoby, které podezírá z homosexuálního pohlavního styku. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až 100 ran holí, napsala v úterý agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Indonéská policie vyšetřuje čtveřici podezřelou z homosexuálních styků. Ilustrační foto

Článek

„Připravujeme podklady k jejich případům a brzy je předáme prokuratuře,“ řekl vrchní vyšetřovatel z provinčního střediska Banda Aceh.

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) v úterý vyzvala k propuštění čtveřice a uvedla, že trestání bitím je podle mezinárodního práva formou mučení.

Aceh je jedinou provincií převážně muslimské Indonésie, která kriminalizuje vztahy stejného pohlaví a využívá kromě celostátně platných zákonů také islámské právo šaría.

Země chce zákony zpřísnit

V současnosti indonéský parlament projednává reformu současných zákonů, na jejímž základě by byl kriminalizován nemanželský pohlavní styk. Kritici však varují, že takový zákon by přispěl k perzekuci homosexuálů a dalších sexuálních menšin.

Loni byli v provincii Aceh na základě zákonu proti homosexuálům z roku 2014 poprvé odsouzeni k ranám holí dva příslušnici této sexuální menšiny. Náboženská policie a domobrana v provincii často podnikají razie v domovech a na pracovištích, kde zadržují osoby, jež podezírají z homosexuálních aktů.

Reklama

Výběr článků

Načítám