Hlavní obsah

Čistky ve venezuelské armádě, zatýkají se vysoce postavení důstojníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelské úřady zatkly 15 vysoce postavených vojenských důstojníků. Uvedla to místní organizace na ochranu lidských práv Penal Forum. Čistky v armádě později potvrdil sám znovuzvolený prezident Nicolás Maduro při slavnostním přijetí na ministerstvu obrany. Neuvedl ale počet lidí, kteří byli zatčeni.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

Poručíci a plukovníci byli zatčeni mezi 17. a 21. květnem, tedy těsně před prezidentskými volbami, tvrdí Penal Forum. Stalo se tak poté, co příslušné úřady vyšetřovaly podezření ze spiknutí nebo dezerce, tvrdí organizace.

Maduro na vojenské přehlídce, která se konala při příležitosti jeho znovuzvolení, vyzval armádu k loajalitě a potvrdil, že vůdcové údajného spiknutí byli zadrženi. „Budou ozbrojené síly zrazovat venezuelský lid?“ ptal se před stovkami nastoupených vojáků. „Požaduji od ozbrojených sil naprostou oddanost, naprostou věrnost ústavě,“ prohlásil levicový autoritářský prezident.

Ministerstvo obrany k zatýkání neuvedlo žádné podrobnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám